Förebered trädgården

Nu är vintern på väg och jorden går i vila för att samla kraft inför vårens växtlighet. Innan snön faller över din tomt finns det en del du kan göra för att förbereda trädgården för kylan.

I november går trädgårdsarbetet in i en lugnare fas, men innan du börjar drömma om våren kan du göra en del innan snön kommer.

GRÄSMATTAN
När medeltemperaturen har sjunkit under 5 grader slutar gräset att växa. Då kan det också vara dags för sista klippningen före vintervilan, men klipp inte för kort för då kan resultatet bli frostskador på gräsrötterna Låt gräsklippet ligga kvar så bryts det ner till näring och ny jord.

VATTNA ORDENTLIGT
Du kan plantera krukodlade växter ända fram tills tjälen säger stopp, eftersom de har ett intakt rotsystem. På våren när tjälen släppt brukar det vara torrt i marken och då måste du vattna de nyplanterade växterna noga. Vintergröna växter ska vattnas ordentligt ända fram till tjälen om det inte regnar. Buxbom i känsliga lägen bör kläs in i vinterväv så de inte blir köldskadade.

LÖV ÄR GULD VÄRT
När de sista höstlöven har fallit är det dags att räfsa bort dem från gräsmattan där de kan kväva gräset. Lägg dem istället under bärbuskar, prydnadsbuskar eller direkt i rabatten där de kommer att brytas ner och göra jorden mer porös och levande, vilket gynnar växterna. Lägg några kvistar eller granris ovanpå så att löven inte blåser bort. Om du inte har gjort det tidigare, kupa upp jord runt alla rosor och buskar.

FÖRVARING AV LÖKAR
Sommarlökar som dahlior, begonior och kannor kan fortfarande blomma för fullt. Men efter den första frosten ska de tas upp. Skaka av jorden och ta bort skadade delar. Torka dem på en skyddad plats. När lökarna och rotknölarna är torra, kan du slå in dem i gammalt tidningspapper och förvara dem på en frostfri och mörk plats.

SKYDD MOT VILT
Om du har problem med harar, rådjur och gnagare ska du skydda dina växter under vintern. Mot harar och gnagare är bästa skyddet att sätta gnagskydd på träden innan snön. Mot rådjur finns även olika avskräckande medel att strö ut i trädgården. Glöm inte att sätta upp några fågelholkar som skydd mot kalla vinternätter för småfåglarna

Text: Ingvar Larsson

Gäst
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än