Förbered för vintern

När hösten anländer går jorden i våra trädgårdar i vila för att samla krafter inför vårens växtlighet. Vintergröna växter ska ha en ordentlig genomvattning inför vintern och rötterna fyllas så växterna står beredda när den första vårsolen kommer.

Täck gärna vintergröna växter, rosor och andra köldkänsliga växter med ett 10–15 cm tjockt lager med löv. Gräsmattan ska räfsas så att inte för mycket löv ligger kvar och orsakar skadeangrepp under vintervilan.

När medeltemperaturen har sjunkit under 5 grader slutar gräset att växa. Då kan det vara dags för sista klippningen före vintervilan, men klipp inte för kort för då kan det bli frostskador på gräsrötterna. Kalka behövs inte förrän till våren, men sådd kan med fördel göras nu eftersom gräset gror även om det är kallt.

Oktober är en av årets allra farligaste månader i trafiken, men ändå blir många lika överraskade varje gång den första halkan slår till. Från 1 oktober till 15 april är det tillåtet att använda dubbdäck oavsett väglag. Resten av året får dubbdäck användas endast om väglaget är sådant att dubbade däck är motiverat. Från 1 december till 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag.

Reflexerna gör nytta året om, inte bara på vintern, och under den närmsta månaden är det extra viktigt att ha reflexer när du tar en promenad i kvällningen. Man tror att man syns men utan reflexer kan det vara svårt för en bilist att upptäcka dig i höstmörkret. Tänk på att reflexer har en livstid på 2–3 år och bör bytas ut med jämna mellanrum!

Den 11-14 oktober är det dags för villamässan i Älvsjö – årets stora begivenhet för många husägare i Stockholmsregionen. Naturligtvis är Villa Aktuellt på plats för att träffa er läsare och få era synpunkter på vad som är bra och dåligt i tidningen. På årets mässa har vi en färgfestival där vi visar höstens färgtrender, du får rådgivning om färgsättning och kan tävla om fina priser. Välkommen in i vår monter A22:21.

Poul Heie, Ansvarig utgivare

Poul Heie, Ansvarig utgivare