Fixa med huset i sommar

Snart får många av oss en efterlängtad semester då mycket ska hinnas med under några få veckor. Men det är inte bara sol och bad som lockar – varannan svensk uppger att de har ett eller flera projekt som de ska fixa eller renovera i sommar.

Många av oss villaägare ska renovera eller fixa något på huset i sommar och något oväntat är det fler kvinnor än män som har planerat in projekt som ska göras under semestern. Men när vi delar in resultatet i olika åldersgrupper är det flest medelålders män, 35-55 år, som har sommarprojekt på gång. Även om det är något fler kvinnor än män som ska fixa något i sommar så är det stor skillnad på omfattningen av projekten. Kvinnor har oftast mindre projekt inomhus eller trädgårdsprojekt, medan männen har större planer som att renovera hela hus, bygga en altan eller ett nytt kök.

Populäraste projekten
Det projekt som flest svenska säger att de ska fixa på huset i sommar är målning av fasaden. Sedan följer bygga eller renovera altanen, renovera fasaden, göra om badrummet och renovera köket. Andra populära sommarprojekt är fönsterbyte, renovera inomhusmöbler eller utomhusmöbler samt renovering av loppisfynd. Andra renoveringsprojekt omfattar totalrenovering av hus eller sommarstuga, takrenovering samt bygga baste eller växthus.

Tidsmarginaler
När man renoverar sitt hem rör det sig många gånger om stora investeringar. Då är det viktigt att arbetet blir rätt gjort och att resultatet blir som du har tänkt dig. Börja med att planera projektet i tid och ha goda tidsmarginaler. Sätt dig ner i lugn och ro och fundera över vilka behov du har och vilka förändringar du vill göra. Lägg även upp en budget för projektet och se till att redan nu ha marginaler för oförutsedda utgifter som ändringar och tilläggsarbeten.

Gör-det-själv
Är du hyfsat händig och noggrann kan du själv genomföra de flesta renoveringsprojekt, som inte innefattar el- och VVS-arbeten. Men tänk på att grunden till ett bra slutresultat ofta handlar om att ha de rätta verktygen. Har du inte det kan du, beroende på vad du behöver, gå ihop med dina grannar om en verktygspool eller hyra från ett maskinuthyrningsföretag. Många drar sig för att komma igång med sina renoveringsplaner för att man känner sig osäker på hur projektet ska genomföras. Vill du ha tips, råd och inspiration ska du gå in på villaaktuellt.se. Där hittar du massor av renoveringstips för både inomhus- och utomhusprojekt.

Professionell hjälp
Om du anlitar hantverkare för renoveringen finns det några saker du bör tänka på. Enligt konsumentverket är den vanligaste orsaken till missnöje när det gäller hantverkare att arbetet blev dyrare eller inte utfört på det sätt som man trodde sig ha kommit överens om. Därför är det viktigt att kommunikationen med hantverkaren är tydlig och att ni är noggranna när ni går igenom arbetet. Se till att det finns ett skriftligt avtal på vad som ska göras och gör en löpande avstämning. Med checklistan nedan kan du undvika att viktiga punkter faller mellan stolar eller glöms bort.

CHECKLISTA VID HANTVERKSARBETEN
Behövs bygganmälan eller bygglov?
Tagit in och jämfört offerter?
Kontrollerat vad som tillkommer?
Hantverkaren har F-skattesedel?
Är hantverkaren behörighet?
Har hantverkaren försäkringar?
Kollat hantverkarens ekonomi?
Poul Heie
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än