Fina fisken på grillen

Sköna sommarkvällar tänder vi grillen och samlas för att laga middagen utomhus. Här leker vi lite med den klassiska italienska rätten Vitello tonnato och byter kalv mot lax.

Ingredienser 4 portioner

Potatissallad
900 g färskpotatis
2 dl cornichons
125 g salladslök
3 msk rödvinsvinäger
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk dijonsenap
1 dl hackade örter (t ex dill och persilja)

Tonfiskkräm
1 burk tonfisk i vatten (à 185 g)
5 msk majonnäs
2 msk kapris
2 sardellfiléer i olja
1 msk färskpressad citronjuice
peppar

Lax
4 bitar laxfilé (à 125 g)
1/2 citron
4 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm
peppar

Gör så här: Börja med potatissalladen. Skrubba och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Skär cornichons och salladslök i skivor. Vispa ihop vinäger, pressad vitlök, senap och 3/4 av oljan i en bunke. Vänd ner cornichons, salladslök och örter. Krydda med hälften av saltet och hälften av pepparn. Dela potatisen. Blanda med dressingen medan potatisen fortfarande är varm.

Tonfiskkräm: Låt tonfisken rinna av, men spara 2 msk spad. Mixa till en grov röra med majonnäs, kapris och sardeller med stavmixer. Späd med spadet om krämen känns för tjock. Smaka av med citronjuice och peppar.

Lax: Krydda laxen runt om med resten av saltet och pepparn. Grilla den 4–5 minuter på varje sida direkt på grillgallret eller i ett grillhalster. Pressa över citronjuice. Servera laxen med potatissallad och tonfiskkräm.


GRILLA FISK
Att grilla lax eller fisk som man själv fångat är något alldeles extra! Ett bra tips är att använda lite citronsaft på grillen, då fastnar inte fisken på grillgallret.

FINA RÄNDER
Det är lätt att det blir grillen som får laxränder istället för att laxen får grillränder. Torka noga av fisken innan du lägger den på gallret, pensla med pyttelite olja och klappa in lite flingsalt så får fisken skydd.

Poul Heie
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än