Energieffektiva fönster: Sänk elnotan

Byta fönster kan man göra året runt. Genom att byta till nya energieffektiva fönster minskar du energiförbrukningen samtidigt som husets värde ökar och fasaden blir snyggare.

Ett hus slits ständigt av årstidernas omväxlande väder och fönstren tillhör det som tar mest skada. Många tror att man bara kan byta fönster när det är varmt ute men det stämmer inte. Man byter ett fönster i taget och det tar mindre än en halvtimme från det att det gamla fönstret lyfts ut tills det nya är på plats.

Billigare i längden
Det vanligaste och tydligaste tecknet på att du ska byta ut dina fönster är att det är röta i dem. Andra orsaker kan vara att dina fönster drar, kärvar, hänger ned sig, att beslagen är trasiga eller att de helt enkelt har blivit svåra att hantera. Äldre, dåligt isolerade fönster ger mycket kallras, det vill säga att luften vid fönstret kyls ned, faller mot golvet och orsakar golvdrag. En del av värmen försvinner ut genom fönstren och man installerar därför element under dem.

Lägre energiförbrukning
Med energieffektiva fönster kan du minska värmeförlusten med hela två tredjedelar. Dessa fönster har två eller tre oskiljbara glas som bildar en isolerruta. Mellanrummet i rutan är lufttätt och ofta fyllt med ädelgasen argon som förbättrar fönstrets förmåga att isolera. Eftersom de nya fönstren minskar behovet av uppvärmning kan du välja ett billigare uppvärmningssystem eller stänga av några element eller turboslingor i golvvärmen. Nya fönster skyddar också bättre mot buller och förbättrar miljön. Samtidigt som du byter fönsterna kan det vara bra att även byta altandörren, som brukar vara en riktig eneritjuv.

Kostnadsfritt hembesök
När du byter fönster ska du välja en leverantör som tar hela ansvaret. Firman kommer hem till dig och ser vilket fönstersystem som passar just ditt hus. Vid mötet kan representanten mäta upp dina fönster för att senare lämna en offert. Besöket ska vara kostnadsfritt och helt utan krav på köp.

Poul Heie
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än