En prunkande rabatt

Många trädgårdar består mest av gräsmatta och buskar, men alla skulle nog uppskatta färgerna, dofterna och omväxlingen som en blommande rabatt skänker trädgården.

Utrymmet för en rabatt behöver egentligen inte vara så stort och det finns många ställen i en trädgård där det går att anlägga dem. Utmed husväggen, längs entrégången, vid uteplatsen, i en vinkel mellan två byggnader, längs med häcken eller som en ö på gräsmattan.

Skötsel
Om du planterar intill huset kan du lägga plattor eller stenar närmast väggen så att inte rabatten ligger under tak. Annars riskerar rabatten att bara bli en torr tarm. Tänk också på att det bör vara någorlunda ljust för att blomningen ska bli rik. Skötseln blir enkel om man väljer tåliga perenner som grund och lägger till lökväxter för att få tidig blomning.

En rik blomning
När du väljer växter till rabatten ska du välja sorter som blommar vid olika tider. Då kan du få en blommande rabatt hela säsongen. För att få en rikare blomning kan du kombinera fleråriga växter med ettåriga som har längre blomningstid.

Färgsätt
Välj växer som matchar varandra och var inte rädd för att välja färgstarka blommor, även om milda färger är lättast att blanda utan att det skär sig. Vill du få extra liv i rabatten kan du addera en kontrastfärg från den motsatta delen av färgcirkeln.

Skötsel
De höga perennerna behöver stöd, sätt dit dem tidigt så växten inte riskerar att brytas. När perennerna blir för stora gräver du upp och delar dem. Ge bort de som blir över till någon som vill ha en lika fin rabatt som din.

Poul Heie
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än