En plats i solen

Funderar du på att skaffa en andra bostad på varmare breddgrader eller kanske rent av pensionera dig i värmen? Villa Aktuellts privatekonomiska expert har tagit fram några tips som kan hjälpa dig med affären.

Många drömmer om att ha en plats i solen att åka till – kanske en egen lägenhet eller ett hus i södra Europa – och just nu är intresset extra stort.

Is i magen
Det är förstås viktigt att ha en bra ekonomisk kalkyl och ta reda på så mycket som möjligt om den lokala bostadsmarknaden och prisutvecklingen i det land och område man är intresserad av. Det kan finnas många fördelar med att koppla in en svensk mäklare som även kan utlandsmarknaden och som känner till eventuella fallgropar. Förekommer det till exempel budgivning eller ska man rentav pruta på priset? Som vid alla bostadsköp bör man ha is i magen även om klimatet är varmt. Man ska ta det lugnt i köpprocessen och inte låta sig stressas av säljare eller mäklare. Det viktiga är att hitta rätt objekt för det egna behovet och kassan. Ett gammalt och charmigt hus kan vara iskallt på vintern och oerhört dyrt att värma upp.

Nya arvsregler
För den som tänker sig att flytta mer permanent och skriva sig utomlands är det mycket viktigt att känna till att vi har nya arvsregler från och med 17 augusti 2015. De nya reglerna innebär att det inte längre är medborgarskapet som styr utan den avlidnes hemvist. Därför bör du kolla upp vilka arvsregler som gäller i det land där du kommer att ha din hemvist. För att det ska bli enligt ditt önskemål vill jag rekommendera att anlita en jurist, och att skriva ett testamente där man kan ange vilket lands arvsrätt som ska gälla. I faktarutan kan de se tips på andra bra saker att tänka på. Lycka till med din plats i solen!

TIPS INFÖR BOSTADSKÖP UTOMLANDS

✔ Börja med att semestra i området, res runt och prata med lokalbefolkningen och med andra svenskar som hittat dit.

✔ Hyr gärna först på den ort du är mest intresserad av. Det är ett bra sätt att komma landet lite mera in på skinnet.

✔ Kontakta flera lokala mäklare och jämför deras tjänster och erbjudanden.

✔ Hur ofta kommer du att kunna vara där? Är det värt att köpa eller kanske bättre att fortsätta att hyra?

✔ Om du själv vill kunna hyra ut när du inte är där, vilka regler gäller för det?

✔ Hur enkelt är det att ta sig till orten och vad kostar flyget?

✔ Vilken service finns det och hur nära?

admin
Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea

Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea

Du hittar fler av Ingelas privatekonomiska tips under fliken Ekonomi på villaaktuellt. se. Du kan även följa hennes blogg på nordea.se och på Twitter: @I_Gabrielsson

Läsarnas betyg: 
Inga röster än