En lönsam investering

Att renovera köket ökar inte bara trivseln, det är också den åtgärd som höjer värdet mest på ditt hus. Det visar en undersökning där 10 000 svenskar blev intervjuade.

Försäljningspriset på en villa bestäms av flera olika faktorer där läget och storleken på objektet har betydelse, men också det skick som fastigheten har när den ska ut på marknaden. 4 av 10 villaägare tror att en renovering av köket höjer värdet på villan mest om de skulle sälja bostaden direkt efter renoveringen.

Attraherar köpare
I undersökningen fick 10 000 villaägare svara på vilken renovering, eller förändring av bostaden, man ansåg skulle höja priset allra mest. På första plats kom köket tätt följt av badrummet, där 40 procent tror att köksrenovering höjer priset mest och 39 procent tror på badrummet.

Ökar husets värde
Mäklare vi talat med intygar att ett bra kök ofta står högst upp på önskelistan bland de som ska köpa ett hus, åtminstone efter variablerna område och pris. När man gör om köket skapar man så gott som alltid mervärde till en fastighet, större än vad någon annan renovering eller ombyggnad kan ge. Vill du sälja huset är det alltid lättare om köket är nygjort. Men visst, det är viktigt att jämföra renoveringskostnaderna med det högre pris man kan förvänta sig att få ut vid en eventuell försäljning.

Räkna på kostnaden
Om du räknar med att flytta relativt snart bör du noga tänka igenom vad köksrenoveringen kostar dig. Även om ett fräscht kök gör att hemmet ökar i värde, är det inte alltid som värdeökningen blir lika stor som kostnaden för att göra om köket. Man måste också sätta utgifterna i relation till fastighetens värde. Det är inte troligt att du för igen pengarna om du bygger in ett lyxigt, överdådigt kök i ett anspråkslöst litet radhus.

Förändra i harmonin
Om du ska bo kvar ett tag i huset är naturligtvis det viktigaste att du väljer ett kök som du kommer att trivas med. Men det är ändå klokt att förändra i harmoni med vad som är modernt, med tanke på att köket är ett så starkt försäljningsargument. Efterträdarna kanske inte är lika förtjusta i ett illrosa kök som du, även om det är lätt att måla om. En neutral färgskala är att föredra framför excentriska apparater och högteknologisk utrustning. Köket ska helst inte planeras med så stor personlighet att det är omöjligt för någon annan att använda det.

RENOVERINGSPROJEKT SOM GER MEST VÄRDEÖKNING

TOPP 10 

1 Nytt kök

2 Nytt badrum

3 Nytt värmesystem

4 Nytt tak

5 Nya fönster

6 Nymålad fasad

7 Ny terrass eller stenläggning

8 Nya ytskikt på väggarna

9 Ny dräningering

10 Ny tillbyggnad

Poul Heie
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än