Effektivare privatekonomi

Det lönar sig att se över kostnader ibland så att ekonomin blir mer effektiv. Sänker du de stora utgifterna blir det mer pengar över att investera i ditt boende.

När du investerar i ditt boende höjer du både husets marknadsvärde och familjens livskvalitet. Här är några tips på hur du kan sänka dina kostnader och få råd att återinvestera i ert boende.

Uppvärmning
Genom att byta husets uppvärmningssystem kan du kraftigt sänka husets uppvärmningskostnad. Ett värmepumpsystem kan vara en stor investering som du kan spara 100 000-tals kronor på under systemets livstid. Det finns andra sätt att sänka elräkningen ytterligare. Med energieffektiva fönster och tilläggsisolering minskar du en stor del av husets energiförlust och med moderna blandare spar du både vatten och energi. Du bör också ta reda på vilket elbolag som kan erbjuda dig det bästa elpriset. Det kan du göra på elpriskollen.se. Det lönar sig att vara aktiv och förhandla med olika bolag minst en gång per år för att få bästa pris. Har du inget avtal alls får du ett pris som oftast ligger högre än ett avtalspris. Gör därför ett avtal även om du vill ha ett rörligt pris.

Räntorna
Bolåneräntorna är en annan stor kostnad för husägare och även här kan det löna sig att byta bolag. Räntorna är historiskt låga och enligt Riksbanken kommer de fortsätta att ligga på en relativt låg nivå under flera år framöver. Nu är ett bra läge att konkurrensutsätta bankerna och även titta på vad nischbankerna har att erbjuda. De har ofta lägre räntor men erbjuder inte samma övriga bankservice som de traditionella bankerna. Många drar sig dock för att byta bank eftersom de tror att det är krångligt och tar lång tid. Men det är det faktiskt inte alls. Du vänder dig bara till den bank som du vill byta till. Banken ser till att dina konton och de tjänster som du har hos den gamla banken avslutas, att pengar som du har på kontona förs över och öppnar nya konton och tjänster. Banken tar inte ut någon avgift för att göra själva bankbytet. Om du funderar på att byta bank ska du först kontrollera vilka eventuellt andra åtaganden du har med din bank.

Försäkringar
Kostnaden för hushållets försäkringar ligger ofta kvar hos samma bolag år efter år. Samtidigt höjs avgiften varje år. Därför kan det vara klokt att se över försäkringarna och ta in uppgifter från andra bolag. Det kan gälla olika typer av försäkringar som för villan, bilen, båten, familjemedlemmarna och husdjuren. Det kan vara lönsamt att lägga alla försäkringarna i ett och samma bolag, som kanske också kan erbjuda billiga lån på huset. Tänk på att teckna tilläggsförsäkringar för barnen. Du kan också behöva ett extra försäkringsskydd för att kunna behålla ditt boende om du blir långtidssjuk.

Matkostnader
Du kan spara mycket pengar genom att planera dina inköp och storhandla en gång i veckan. Gör en veckomeny och skriv din inköpslista i förväg!

Underhållet 
Gör en uppskattning av reparationer och underhåll som kan behövas göras under året och sätta av en slant till detta så slipper du överraskningar.

TEXT: INGELA GABRIELSSON, NORDEA EKONOMI

Gäst
Ingela Gabrielsson, Nordea ekonomi

Du hittar fler av Ingelas privatekonomiska tips under Bo i hus på villaaktuellt.se. Du kan även följa hennes blogg på nordea. se och på Twitter: @I_Gabrielsson

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än