Det smarta köket

Det intelligenta köket som styrs från mobilen gör nu på allvar sitt intåg i våra hem. Vi kommer att få se allt fler uppkopplade lösningar som hjälper oss med allt från matinköp till matlagning.

Många husägare drömmer om det perfekta köket med smarta kylskåp och ugnar som svarar på familjens behov. Kylskåp som förstår när det är dags att köpa hem mat och spisar som går att fjärrstyra från jobbet. Som en förlängning av den industriella trenden ser vi nu allt mer teknik som styrs från mobilen flytta in i våra kök. Precis som det finns smarta lösningar för att styra våra uppvärmningssystem via nätet kommer vi snart se allt fler uppkopplade kök. För även om trenden fortfarande är i ett tidigt skede så är de fjärrstyrda köksmaskinerna på ingång.

Håller koll på inköpen
Det brittiska teknikföretaget Smarter lanserade i höstas en uppkopplad kaffemaskin som du kan styra från din mobil så att kaffet är klart när du kommer hem. I vår lanserar de även smarta lösningar som fungerar som ögon och öron i köket när du inte är hemma. En kamera som placeras i kylskåpet med ett sugproppsfäste tar bilder av innehållet i kylskåpet som sedan visas i en app. Det gör att du spar pengar och slipper slänga mat. Ett ultratunt och flexibelt underlägg som du lägger i köksskåp eller i kylskåpet ger dig information i realtid om vad som finns i köket. När du passerar din favoritaffär får du ett meddelande i mobilen om vilka varor som håller på att ta slut eller behöver fyllas på. Dessutom kan du få förslag på vad du kan laga och få en inköpslista där de varor som behöver fyllas på redan är listade.

Skickar meddelande
En enkel lösning på ett uppkopplat kök är Smarter Detect som spar tid genom att ge dig möjlighet att göra flera saker samtidigt hemma, utan att riskera glömma bort viktiga uppgifter. Den fästs trådlöst på väggen och förvandlar de elektriska apparaterna du redan har till uppkopplade enheter. Enheten lär sig av omgivningen så att den skickar ett meddelande till din mobil när exempelvis ugnen nått rätt temperatur eller kylskåpsdörren lämnats på glänt.

Foto: Smarter och Konradssons

Poul Heie
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än