Dags att måla huset

Nu spenderar vi mycket tid utomhus med grillning och trädgårdsarbete. ser huset smutsigt ut eller har färgen börjat flagna är det kanske dags att måla om. här är några tips på vägen.

Är det mer än 10-15 år sedan du målade om senast eller om du funderar på att byta färg på huset är det just nu bästa tiden på året att skrida till verket. Men innan du gör första penseldoppningen krävs en del planering, förberedelser och materialval. Här lotsar vi dig steg för steg genom processen.

Hjälp med färgsättning
Om du har målat om huset tidigare vet du troligtvis vilken typ av färg du ska an-vända, men är du osäker kan du be en färghandlare om råd. Där kan du få hjälp att beräkna materialåtgång och skaffa de redskap som krävs. Det är inte lätt att välja kulör till huset, men idag finns hjälpmedel i form av färgsättningsprogram på nätet. En del färgleverantörer erbjuder prover med färg och andra har färdigstrukna bitar som man kan låna hem. Husets karaktär, ålder och inte minst omgivningen har stor betydelse när du ska måla om fasaden. Läs mer och låt dig inspireras av artiklarna om färgsättning och villor och hus från olika epoker i detta nummer.

Laga och fixa
Börja med att undersöka huset och se om något behöver lagas. Är någon del av träet murken eller missfärgad ska brädan bytas ut. Småsprickor kan lagas med flexibelt spackel. Om den putsade fasaden har sprickor måste dessa tätas. Tänk på att maskera dörrar, fönster och stuprännor innan du börjar måla. Även växter och föremål i närheten kan behöva täckas med plastfilm.

Fräscht underlag
Nu är det dags att tvätta huset, det gör du med fasadtvätt eller diskmedel. Det senare är både billigare och snällare mot miljön. Det händer att villaägare upp-täcker att huset faktiskt inte behöver målas om – det var bara smutsigt. Om ytan är angripen av mögel eller alger bör du istället tvätta med alg- och mögeltvätt. Försök hålla ytmögel borta genom att tvätta av det innan det riktigt fått fäste. Passa på att spola av taket när du ändå håller på, så blir huset som nytt när det är färdigmålat!

Skrapa och borsta
Låt fasaden torka ordentligt innan du skrapar bort eventuellt löst sittande färg och flagor. Tjocka lager av gammal och sprucken färg måste avlägsnas annars fäster inte den nya färgen. Gammal Falu Rödfärg borstas av med hård kvast eller stålborste. Slipa grovt om träet ruggats upp, men se till att ytan inte blir blank. Allt damm måste bort innan du börjar måla.

Grundmålning
Träytor som inte varit målade förut måste grundmålas. Även hus som målats tidigare kan behöva förbehandlas om träet blivit blottlagt. Var extra noga med fuktutsatta ytor till exempel ändträ, skarvar och spikställen. Genom att grundmåla minskar du risken för fukt- och mögel-skador på fasaden. dags att målaUnderlaget du målar på ska vara torrt men inte solhett. Följ väderleksrappor-ten och välj gärna en molnig dag. Varken solljus eller regn lämpar sig för utomhusmålning. Tumma inte på säkerheten och pausa när du känner dig trött. Färdigbredda mackor, termoskaffe och lite favoritmusik gör susen för en lång dag på stege eller arbetsställning!

Tips från proffsen

1. Använd rätt verktyg! för varje kulör behöver du vinkelpensel 100 mm, elementpensel 70 mm och elementpensel 35 mm.

2. Använd vattenburen oljefärg! Det spar på naturen i jämförelse med oljefärg som är terpentin-löslig. Den vattenburna färgen kostar lika mycket och är lättare att stryka på.

3. Var rädd om din pensel! Den kan hålla sig fräsch i upp till en vecka om du har den i en plastpåse, pressar ut luften och knyter till den.

4. Snåla inte med färgen! Ta tjockt med färg och tryck in i alla glipor samt spik- och skruvhål.

5. Hyr en byggnadsställning! Det kostar, men gör arbetet lättare, snabbare och säkrare.

Poul Heie
Läsarnas betyg: 
Inga röster än