Byt till vinterdäck

Byt till vinterdäck Under perioden 1 december – 31 mars måste du ha vinterdäck på bilen. Innan du byter däck ska du kontrollera att vinterdäcken har minst 3 mm mönsterdjup. Se till att platsen inte lutar så bilen börjar röra på sig under bytet och dra år handbromsen.

Börja med att plocka bort navkapslarna försiktigt så du inte skadar dem och lossa lite på muttrarna på samtliga däck med fälgkorset. Det är lättare, och säkrare, att lossa muttrarna när däcken står på marken.

Lokalisera bärpunkten
För vart och ett av däcken gör du nu följande. Lokalisera bärpunkten på bilens ram närmast det däck du ska byta. Om du är osäker kan du kontrollera i bilens manual. Placera domkraften på bärpunkten och hissa upp däcket cirka en decimeter. Skruva av muttrarna helt med hjälp av fälgkorset. Lyft bort däcket och lägg det i närheten så du vet vilket däck som är vilket (höger bak, vänster fram osv). Lyft på det nya däcket och skruva på alla muttrar ordentligt med fälgkorset. Sänk långsamt ner bilen och fortsätt till nästa däck.

Kontrollera lufttrycket
När du är klar kan du ta en runda, skruva åt muttrarna ännu lite till och sedan sätta på navkapslarna. Sommardäcken märker du med kritan med HF, HB, VF och VB. När du är klar bör du åka till en bensinstation och kontrollera lufttrycket i däcken. Rätt lufttryck står i bilens instruktionsbok. 

  • Verktyg
  • Fälgkors
  • Domkraft
  • Arbetshandskar
  • Bred skruvmejsel (till att lossa navkapslarna)
  • Krita (till att märka däcken)
Poul Heie
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än