Bygg en bastutunna

En bastu är den perfekta platsen för avslappning och ett bastubad har många positiva hälsoeffekter. att köpa en monteringsfärdig bastutunna till trädgården är det lättaste och snabbaste sättet att förverkliga sin bastudröm.

Att bada bastu kan handla om allt från ett snabbt bad på tio minuter till en trevlig samvaro med familj eller vänner som pågår i timmar. Speciellt sommartid värms bastun ofta upp så att man kan ta ett bad precis när man känner för det, mellan simturerna, grillandet eller det sociala umgänget.

Många hälsofördelar
Det finns mängder av studier som visar på de positiva effekterna av bastubad. Det ger lägre blodtryck, ökar blodcirkulationen, halverar risken för dödlig hjärt- och lungsjukdom, stärker immunförsvaret, sänker kolesterolhalten, håller blodsockret under kontroll, minskar spänningshuvudvärk samt ger kroppen en detoxeffekt.
– Hela vår familj älskar att bada bastu och vår dröm var att ha en egen bastu på tomten, dels för att vi inte har plats med den inne i huset och dels för att det är skönt att springa ut i fria luften efter bastubadet, säger Ingvar Larsson som nyligen skaffade en bastutunna från SpaDealers. Det är en smidig, liten bastu som kom som en byggsats av färdiga delar och med hjälp av en monteringsvideo på nätet var den lätt att bygga ihop.

Stående eller liggande
SpaDealers har både stående och liggande bastutunnor med plats för 5 personer. Den stående tunnan har en diameter på 180 cm och kostar från 34 900 kronor. Bastun värms snabbt upp antingen med ved- eller elkamin. Som tillval finns bland annat automatisk bastufuktare, ledbelysning, varmvatten-beredare och olika kaminer.

Poul Heie
En person bygger lätt ihop hela bastutunnan, förutom när taket sätts på reglar, då behöver man vara fler. Foto: P-O Hultman

En person bygger lätt ihop hela bastutunnan, förutom när taket sätts på reglar, då behöver man vara fler. 

Bastutunnans kontruktion påminner om en tunna, där reglarna slås ihop med en gummiklubba. Foto: P-O Hultman

Bastutunnans kontruktion påminner om en tunna, där reglarna slås ihop med en gummiklubba.

När alla reglar är på plats fästs konstruktionen ihop upptill och nertill med ett stålband. Sedan är det bara att sätta på yttertaket och montera bastu- bänkarna, kaminen och skorstenen.

När alla reglar är på plats fästs konstruktionen ihop upptill och nertill med ett stålband. Sedan är det bara att sätta på yttertaket och montera bastu- bänkarna, kaminen och skorstenen.

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än