Bosse Rappne: Dags att städa i trädgården

Våren är på intåg och vi får en ny chans att skapa i trädgården. Villa Aktuellt har pratat med trädgårdsmästaren Bosse Rappne som berättar om sin passion för trädgården och tipsar om hur vi på bästa sätt kommer igång med trädgården.

– kärleken är som en trädgård, man måste odla den för att den ska bli vacker. Det är en plats för att umgås, vila och njuta av livet, säger Bosse Rappne som driver Ulriksdals Slottsträdgård och är trädgårdsexperten i tvprogrammet Äntligen hemma.

Uppväxt med sticklingar
– Jag har fått med mig min passion för trädgården från mina föräldrar. På Ulriksdal har det funnits trädgård sedan slutet av 1600-talet och här startade mina föräldrar handelsträdgården Slottsträdgården Ulriksdal för sextio år sedan. De var odlare och byggde växthusen här, så hela mitt liv har jag haft dofterna av nyvattnat och salufärdiga blommor. Jag är uppväxt med krysantemumsticklingar och saintpaulia – det är min barndom, säger Rappne. Det bästa tips som Bosse har till dig som vill sätta fart på trädgården i vår är att jobba med jorden.
– Det är där man skiljer agnarna från vetet, säger Bosse. När man jobbar med jorden får man en lättskött jord och det är egentligen inte så svårt. I april ska man lägga ett 2-3 centimeter tjockt lager av kompostjord över den befintliga jorden. Då har lökväxterna tittat upp och perennerna börjat vakna. Rabatten har inte växt ihop och det är lätt att gå i den. Har man inte egen kompostjord kan man köpa rabattdress eller kogödsel på säck. Då får jorden näring samtidigt som man jobbar med strukturen. De flesta tomter ligger på lerjord, som blir kompakt och tätt. När det regnar mycket blir det kladdigt och jorden får syrebrist. Halva växten lever ju i jorden och får roten syrebrist mår den inte bra. Om du dressar ovanpå jorden varje år så håller sig jorden ung och vital, samtidigt som den blir mer lättskött. 

Samma lager som i naturen
Har man inte skött om rabatten på flera år och jorden har sjunkit undan får man inte fylla på en massa ny jord.
– Fyller man på för mycket så hittar inte lökväxterna upp och perenner som inte vaknat klarar inte av att växa igenom. Växterna är konstruerade för att klara 2-3 centimeter, det är ungefär den mängd som det blir i naturen.

Dags att vårstäda
Många städar sina trädgårdar inför vintern, men det är bättre att vänta till våren, eftersom växtresterna skyddar rötterna under jorden från alltför mycket fukt och kyla. När sedan vårsolen tittar fram är det dags att förbereda trädgården för en ny säsong.
– Gräsmattan ska räfsas igenom och det man tycker är fult i rabatterna ska städas upp och läggas i komposten för kommande år, tipsar Bosse. Det är ganska lätt att kompostera det organiska materialet och det blir den absolut bästa gödningen. Man behöver inte köpa en massa kemiska produkter för gräsmatta och rabatter, utan det är bättre att göra det på ett naturligt sätt, både för miljön och för rabatterna. Använder man konstgödning så matar man växterna, men man tar livet av jorden. Dessutom tillför den ingen struktur till jorden vilket innebär att man har kvar syreproblemet för rötterna.

Poul Heie
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än