Bli fri från ditt dåliga pensions-samvete

Vi är många som känner något slags dåligt samvete för vår pension, visar Nordeas nya pensionsundersökning. Vårt dåliga samvete handlar om att vi inte har kollat upp pensionen, att vi inte vet vad vi ska välja för sparande, att vi kanske inte sparar tillräckligt, eller för att vi inte öppnar det orangea kuvertet, för att nämna några huvudorsaker.

Tänk om det inte är så svårt, krångligt eller dåligt som vi tror? Varför inte ta reda på det och slippa det dåliga samvetet samtidigt. Här kommer några tips om hur du kan göra för att nysta upp ditt dåliga samvete och få bättre koll på din pension.

Tre enkla saker för att få koll på din pension

  • En nyhet är det orangea kuvertet inte innehåller så mycket information. Istället finns det nu mycket tydligare och klarare uppgifter om din allmänna pension och tjänstepension på pensionsmyndigheten.se. Med ett Mobilt BankID loggar du enkelt in. Gör det och du känner dig genast bättre till mods.
  • Gå vidare genom att också logga in på minpension.se. Där kan du göra en fullständig prognos för din pension eftersom även ditt eget privata pensionssparande finns inlagt där, samt även pensioner du kan ha rätt till från tidigare arbetsgivare.
  • Sedan är det dags att kolla ditt eget sparande. Ett månadssparande till exempel i ett Investeringssparkonto eller kapitalförsäkring är vad vi brukar rekommendera. Genom att spara varje månad genom ett automatiskt sparavdrag flyter sparandet på utan att du behöver tänka på det. Ju tidigare du börjar spara desto mindre belopp per månad behövs. 
  • Grattis! Nu har du fått bättre koll. Det räcker med att du i fortsättningen loggar in en gång per år för att se hur dina pensioner utvecklas. Fira med en semla eller något annat gott!

Här kan du se hela pensionsundersökningen.

Ingela Gabrielsson