Barnens sparande

De flesta föräldrar lägger regelbundet undan pengar som deras barn ska få när det är dags att flytta hemifrån. Vår privatekonomiska expert understryker vikten av att barn själva lär sig spara.

Föräldrar känner ofta ett eget stort ansvar för att spara till sina barn. 9 av 10 föräldrar sparar regelbundet till sina barn, visar en undersökning som jag gjort. En del sparar hela barnbidraget, men det genomsnittliga beloppet ligger mellan 300 och 500 kronor. Ofta är det bostadsfrågan som driver på sparandet. Vi undrar hur barnen ska kunna flytta hemifrån en dag, men låt inte den frågan ta över. Det är inte meningen att familjens ekonomi här och nu ska stå tillbaka. Har man flera barn är det bättre att lägga ribban för barnsparande lite lägre under några år när ekonomin kanske redan är ansträngd. Det finns kanske far- och morföräldrar som kan bättra på sparandet?

En viktig fråga
Minst lika intressant och viktig är frågan hur barnen själva sparar. För inte så länge sedan var det självklart att alla barn hade en sparbössa där de kunde stoppa undan lite slantar till ett sparande. Ofta var det mynt som hamnade där och genom att endast skaka på sparbössan kunde man höra sitt sparande. I och med den minskade förekomsten av kontanter, och även spargrisar, kan våra barn inte längre lyssna på sitt sparande. Så hur gör vi istället? Kanske är det enklare än vi tror.

Eget sparande
När du bedömer att ditt barn är moget kan du öppna ett konto och ett uttagskort till ditt barn. Det finns ingen åldersgräns för när ditt barn kan få egna banktjänster, det är du som förmyndare som avgör det. Då får ditt barn automatiskt tillgång till internetbanken och mobilbanken. Med den digitala vana som våra barn har idag, så går det nog enkelt att lära sig hur det fungerar. Dessutom ser barnen hur vi vuxna hanterar pengar, oftast via kort eller via mobilen. Och barn gör gärna som föräldrar gör. Du kan smidigt föra över veckopengen direkt till barnets konto, och om far- och morföräldrar vill ge pengar kan de göra på samma sätt. Så småningom, för att uppmuntra till ett eget sparande, kan man tipsa barnet om att öppna ett konto till, ett sparkonto. Genom att fördela insättningarna mellan kontona så får man ett sparande. Och det är lätt att kolla hur mycket man har via mobilbanken. Med detta sagt vill jag understryka vikten av att barnen får egna pengar att hantera och ta ansvar för. Vi ska inte sluta att ge våra barn regelbunden veckopeng och månadspeng. Det är förtroende som de växer av.

Gäst
Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea

 Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea

Läsarnas betyg: 
Inga röster än