Barnens rum

När vi välsignats med en ny familjemedlem i hemmet drabbas vi ofta av inredningsfeber. Men tiden går fort i barnens liv och spädbarnet kommer snabbt in i krypåldern.

RÄTT VAD DET ÄR bär det iväg till skolan och innan du vet ordet av har du en tonåring. Under dessa år görs barnets rum om många gånger. Ett barnrum görs ständigt om i takt med att barnet växer och då är det viktigt att rummet får en individuell prägling som stimulerar barnet i dess utveckling.
Under barnets tidiga år ska rummet vara rogivande att somna i och kul att vakna i. Använd starka färger och mönster som barn tycker om att titta på.

SKAPA ETT TEMA
Det snabbaste sättet att göra om ett barnrum är att måla om väggarna. Du kan utgå från barnets favoritdjur eller älsklings film och ha det som tema när du inreder. I takt med att barnet blir äldre växer det ur sitt rum och det söta prinsessrummet kanske inte är lika roligt längre. Låt då barnet få vara med och bestämma hur rummet ska inredas, barn har ofta bestämda uppfattningar. Genom att måla om eller tapetsera kan ett mognare tema skapas som rymd, favoritsporten eller varför inte barnets idol.

TONÅRSRUMMET
När barn blir tonåringar kräver de större integritet och vill få sköta sig själva. Vi kan hjälpa dem genom att skapa en egen miljö för dem inom hemmets fyra väggar. Gör om ett rum i källaren eller på vinden så de kan få spela sin musik och träffa sina kamrater i fred. Om de har en plats hemma där de får vara ifred så slipper de driva omkring på stan.

FOTO: SVENSKA HEM

Poul Heie
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än