Badrumstrender hösten 2014

Ett badrum används ofta – flera gånger per dag av varje familjemedlem. Ett trivsamt och funktionellt badrum är därför av största vikt, men det betyder inte att du behöver göra avkall på trendriktigheten. Vi presenterar några sköna och aktuella badrumsidéer som inspiration på vägen mot ditt drömbadrum.

En av de tydligaste badrumstrenderna är att våra kakel- och klinkerplattor växer i storlek. I dag finns det plattor som är över två meter långa, men det som kommer starkast på marknaden är måttet 60 gånger 60 centimeter. Mönstrat kakel och klinker kommer också stort, inte minst i vintagestil och Marrakech-inspirerat. Trä lämpar sig sällan som badrumsgolv, men nu finns istället ursnygga träimiterande klinkerplattor!

Badkar på tassar
Det syns influenser av gammaldags lantstil och romantik även när det gäller badrumsinredningen. Du hittar vita porslinshandfat nedsänkta i träkommod och porslinsklädda handtag och vred på blandare och duschhandtag i gammal stil. Djupa, välvda badkar på tassar har fått en renässans och de kan med fördel placeras i mitten av badrummet för att förstärka den romantiska stilen. Kombinera med målade trämöbler, mjuka frottéhanddukar i öppna pelarskåp och addera accessoarer som plåt- och zinkföremål med fräscha blommor och växter.

Minimalistisk blandarvägg
En spännande nyhet för den som istället uppskattar minimalism och avskalad stil i sitt badrum är en fristående fondvägg med inbyggd blandare och dusch. Dolt bakom den parallella väggen, som kan kläs i kakel eller mosaik, skapas smart förvaring. Installationen kan göras helt borrfri, utan att tätskiktet behöver brytas.

Designad golvbrunn
En annan praktisk och läcker lösning för den duschglade är designbrunnen. Här ersätts den traditionella oftast centrerade golvbrunnen av en avlång som istället placeras utmed väggen. På så sätt får du fler valmöjligheter när du ska välja golv och slipper att vara begränsad till småklinkers för att få korrekt fall mot brunnen. Brunnen kan vara enfärgad, guldglänsande eller i olika mönster.

Våtrumsmattan gör comeback
Kakel och klinker fortsätter att dominera när vi inreder våra badrum. Men den klassiska våtrumsmattan är inte uträknad utan gör comeback med ny design, nya mönster och praktiska effekter. Våtrumsmattan ger dig både ytskikt och tätskikt i ett. Den är också ett billigare alternativ än klinker och ger ett behagligt underlag att stå på.

Behaglig golvvärme

Golvvärme är en effektiv, ekonomisk och miljövänlig uppvärmningsform som ger osynlig komfort. Du kan sänka den befintliga värmen i rummet eller helt slippa radiatorer på väggarna. Installerar du ett golvvärmesystem i badrummet får du behaglig värme där den behövs som bäst – vid fötterna och minskar känslan av golvdrag. Installationen kan göras antingen som fullvärme eller komfortvärme. Skillnaden är effekt per kvadratmeter. Med komfortvärme menas att effekten (c:a 50w/m2) räcker till att hålla golvet varmt, men inte hela rummet. Komfortvärme passar bra om du redan har en värmekälla i rummet. Fullvärme (c:a 100w/m2) klarar av att värma hela badrummet. Utöver detta spelar isoleringen av golvet och rummet stor roll för den slutgiltiga temperaturen. Tänk på att golvvärmen måste installeras fackmannamässigt. Källa: Badrumsgruppen

Text: Malin Bäckstrand Foto:Colorama, Svenska kakel, Kakelspecialisten

Gäst
En innovativ lösning – den designade golvbrunnen.
En innovativ lösning – den designade golvbrunnen.
Läsarnas betyg: 
Inga röster än