Badrumstrender

Ett badrum i varje hushåll är idag en självklarhet i vårt land. Men när HSB var först med att lansera idén med badrum inne i lägenheterna på 1920-talet var det något av en sensation. Hittills hade man på sin höjd haft ett gemensamt badkar för hela trapphuset i källaren. I villor har dock separata badrum varit standard sedan länge även om de i äldre hus många gånger kan vara små och trista.

Badrummen är ett vanligt ombyggnadsobjekt i villor och radhus. Vi vill ha större utrymme, bättre funktioner för hygien och förvaring, men också vackra material, trivsam belysning och en miljö för avkoppling och njutning, inte bara för tvagning och toalettbestyr. Många material har också blivit slitna och känns otidsenliga. Villor byggda på 40- och 50-talen fick i regel väggar med vitt kakel upp till en viss höjd och kanske grå torrpres-sade keramikplattor på golven. Funktionellt och gediget, men inte särskilt upphetsande. Villor och radhus från 60-, 70- och 80-talen har ofta plastmattor på golv och väggar. När flerfamiljshusens miljonprogram byggdes mellan 1965 och 1975 hade de tunna materialen för badrumsgolv och väggar ersatt de tjocka plattskikten. Fördelarna var framför allt rationaliteten – ytskikten var samtidigt tätskikt, inga tjocka golv med nivåskillnad till angränsande rum behövde förekomma. Villa- och radhusproduktionen följde efter.

UTÖKADE YTOR
När våtrummen idag renoveras är de här materialen hårt slitna och byts ut, oftast till kakel och klinker som sedan slutet av 60-ta-let installeras som tunna skikt. Samtidigt blir det ofta nytt sanitetsporslin med modernare design och bättre funktion. Toalettstolar väljs ofta snålspolande med dubbelspolning och vattenåtgång endast 2-4 liter. Toaletterna är en av våra största vattenförbrukare och det är inte bara av privata ekonomiska skäl som vi vill spara. Rent vatten är ju globalt en bristvara och vi bor i ett av de länder där man inte måste köpa dricksvatten på flaska. Det har vi i kranarna men vi spolar också ner det toaletterna.  Om det är möjligt försöker många vid renovering av äldre villor att öka badrummets storlek genom att utnyttja något angränsande utrymme. Nya funktioner kan få plats – större och kanske dubbla tvättställ med rejäla avställningsytor, bättre förvaringsmöjligheter och ökad komfort och trivsel. I riktigt stora badrum kan det bli riktiga hemma-SPA med bubbelbadkar.

SMARTA DUSCHLÖSNINGAR
Trenden att kasta ut badkaret och enbart ha en duschplats är inte längre lika tydlig. Badkaret har sina fördelar som uppskattas både av barn och äldre. Men duschplatsen behöver idag inte ta upp en stor yta av rummet. Bland de många smarta duschlösningar som finns på marknaden består en del av svängda dörrar som kan öppnas utåt men också vridas in mot väggarna så att golvytan blir fri. En hel del nya material och nya produkter ger möjlighet till förnyelse. På golv och väggar dominerar keramiken. Trenderna går mot större plattformat. Förbi är tiden då allt väggkakel var i format 15 x 15 cm. Rektangulära, stora format väljs ofta och monteras gärna liggande. Färger är många gånger sparsmakade som vitt, grått, beige, brunt. Att fälla in speglar i kakelytan har länge varit en trend.

SMÅ OCH STORA PLATTOR
På golv dominerar stora format, ofta mörkare färger, grått eller svart. Men också mindre plattor används här. Mosaik är populärt och har många fördelar. Det går bra att göra ordentliga fall mot golvbrunnen och de många fogarna ger ett visst halkskydd. Vid ombyggnad är det idag mycket vanligt att man passar på att installera golvvärme. Det är ju skönt att kliva in på ett varmt golv. Golvvärmen ger också en behaglig rumsuppvärmning och hjälper till att torka upp vattenspill på golvet. Rostfritt är populärt i form av hyllor och skåp. Det finns även tvättställ i rostfritt med avancerad design. Tvättställ förekommer också av glas med fantasifull utformning. Det finns en uppsjö av tvättställ av mer eller mindre djärva former, fristående eller för inbyggnad i en möbel. Stora fördelar har tvätt-ställ med väl tilltagna avställningsytor. Det kan många gånger vara bättre med ett sådant än till exempel dubbla tvättställ.

FÄRGACCENTER
Skåpluckor och hyllor väljs ofta i rent trä; ek, björk eller mörkare träslag som teak. Stora skåp är inte längre så vanliga. Hellre väljer vi hyllor för synlig förvaring av färgglada badhanddukar och liknande. För att skapa färgaccenter kan detta vara bättre än att satsa på starka färger på golv och väg-gar, där man valt beständiga material, som med råge kommer att överleva kortvariga trender.Miljöskapande är också belysningen som i äldre badrum kan vara tråkig och kanske bländande. Spotlights, infällda i taket ger ett behagligt ljus som kan styras med dimmer. Halogenbelysning ger vitare ljus än traditionella glödlampor och mer rättvisa åt glasyr på kakelplattor och andra färgade ytor. Men också levande ljus kan vara stäm-ningsskapande. Det finns ljusstakar för väggmontage på marknaden. Och en leve-rantör av badrumsinredning frestar faktiskt med en champagnehylla!  

TEXT: STIG LODÉN FOTO: KONRADSSONS KAKEL

Gäst
Glas och rostfritt är populärt
Har man gott om utrymme kan man inreda ett eget mini-SPA
Moderna skivmaterial för krökta ytor
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än