Att vara Loa Falkman

Han är en av våra mest älskade och mångsida artister. Nu delar han generöst med sig av händelser från sin mer än 40 år långa sång- och skådespelarkarriär i boken ”Att vara Loa Falkman”.

Som operasångare har Loa Falkman uppträtt över hela världen och som skådespelare har han haft ledande roller i flera svenska filmer, tv-serier, musikaler och teaterföreställningar. I boken Att vara Loa Falkman får vi följa honom genom barndomen, över världens operascener, till det dramatiska ögonblick då han står på Skansen med två och en halv vers kvar på Tennysons dikt Nyårsklockan och plötsligt hör Seglora kyrka ringa in det nya året.
– Folk har varit på mig under många år om att jag ska skriva en bok om mitt liv men då har pretentiösspöket kommit och sagt ”men lilla, dumma jag ska väl inte skriva en bok?”. Till sist blev jag övertalad av en bokförläggare.

Träffade sin livskamrat
Loa Falkman tog sig igenom realskolan, började ta sånglektioner och gick på Calle Flygare teaterskola. Sedan sökte han Operahögskolan, kom in på andra försöket, gick i tre år, och debuterade på Kungliga Operan 1973. Där träffade han samma år sin fru och livskamrat Rosy som var balettdansös på Operan.
– Jag berättade för henne hur in i helvete snygg, kul och trevlig jag var. Det gick hon faktiskt på, och på den vägen är det, säger Loa och skrattar.

En berättartradition
Grunden för Loas memoarer är gamla anteckningsböcker som han sparat för sina barn. Han har inspirerats av sin pappa som var pianist, fotograf och författare vid sidan av sitt arbete som chef på Svenska Turistföreningen.
– Det finns en berättartradition i familjen. Både min pappa och min farfar var anekdotiska. Jag tycker själv att det är roligt att läsa min pappas böcker och då tyckte jag att det kunde vara kul för våra två söner att läsa mina berättelser. Det fick jag kvitto på häromdagen när äldste sonen satt och läste om sin tillkomst, säger han.

Skrev boken för hand
Loa skrev sina memoarer för hand eftersom han aldrig lärt sig ”det där med datorer”.
– Det stämmer, jag skrev allt för hand med blyerts. Det fysiska, psykiska och faktiska är en väldigt lång process. Men jag tänkte att det där klarar Tarzan själv. Då sa min hustru på sitt oefterhärmliga sätt ”du ska ha någon som hjälper dig” och det blev journalisten och musikern Andreas Lindahl. Utan honom hade det aldrig gått.

En glad man
Loa är unik med att han lyckats både som skådespelare och operasångare, men han menar att man inte kan skilja på yrkena.
– Jag tycker sång är skådespeleri och skådespeleri är en sorts musicerande med frasering, tajming och nyansering. Redan från början var det min tanke att jag ville bli både sångare och talskådespelare, så jag är en glad man som fått göra det. Du kan inte vara en riktigt bra sångare och en dålig skådespelare. Det går inte. Har du dramatiken i rösten så har du den i kroppen också, men som med allting måste du utbilda dig.

Hittar inte i butiken
Varje vecka kan vi Loa Falkman på tv i rollen som Ica-Stig, en av Sveriges mest omtalade karaktärer.
– Reklamen gör att jag öppnar portar till intresset för klassisk musik och det gläder mig oerhört, men den har även andra konsekvenser. Häromdagen gick jag runt i min lokala Ica-butik och letade efter någonting. Jag såg förmodligen ganska bortkommen ut. Då kom det fram en herre och sa ”Jaså, du hittar inte i din egen butik?”. Det tycker jag var kul, säger Loa och skrattar.

Trogen i Stocksund
Loa är född i Stocksund norr om Stockholm och har bott där i stort sätt hela sitt liv. Nu bor han i en charmig funkisvilla tillsammans med sin hustru Rosy, som är den som sköter husets renoveringar och projekt.
– Att bo i hus betyder en stor frihet för mig, men jag är absolut inte händig och renoverar ingenting själv. Det är tur att jag har en tänkande och fiffig fru, säger han. Jag njuter av att ha naturen inpå knutarna och staden bara 10 minuter bort. Att ha sitt tak över huvudet, sin tomt där man kan sköta sig själv och så har vi väldigt trevliga grannar, säger han.

Kommande program
I slutet av året åker Loa Falkman tillsammans med Kalle Moraeus och Wiktoria på riksturné med julkonserten ”Vår Jul”, som kommer till UKK i Uppsala 4 december och till Rival i Stockholm 18 och 19 december.
– Det blir julstämning, överraskningar och garanterat mycket skratt, säger Loa. Under våren 2018 kan man se Loa Falkman på Folkoperan i rollen som tonsättaren Antonio Salieri i Rimskij-Korsakovs Salieri vs Mozart.
– Det gläder jag mig mycket åt. Den sätts upp av teateroch operaregissören Tobias Theorell som jag lärde känna redan på 80-talet när han som gossopran sjöng på Kungliga Operan, berättar Loa.

Foto: Bo Ljungblom, Drottningholms slottsteater, Peter Gehrke och Mats Bäcke

Poul Heie
Loa Falkman på teatern
Loa Falkman som Ica-Stig
Att vara Loa Falkman

Att vara Loa Falkman ges ut på förlaget Wahlström & Widstrand.

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än