Att välja dörrar och fönster

Ytterdörren och fönstren ger huset mycket av dess karaktär. När du byter ska du därför välja med omsorg så de passar till både ditt hus, din omgivning och dig själv.

Ytterdörren är husets ansikte utåt och säger mycket om de människor som bor i huset. Den välkomnar dig och är det första intrycket dina gäster får. Ytterdörren ska också fylla alla kvalitets- och trygghetskrav som finns på marknaden. Håller den hög standard kan du ha glädje av den i många år framöver. Att välja ytterdörr är med andra ord något som kräver en del övervägning.

Olika stilar
På marknaden finns det idag många olika stilar att välja bland. Uttrycksfulla dörrar inspirerade av 1800-talets senare hälft med spröjsar, urfräsningar och speglar, dörrar med inspiration från 30-talets eleganta funkisstil, dörrar med stark utstrålning och personlighet där några är klassiska andra mer futuristiska.

Med eller utan glas
I en hall eller annat utrymme utan fönster, ger glas i ytterdörren ett insläpp av naturligt ljus. Vill du ha fri sikt genom dörren väljer du transparent glas, men tänk på att det också ger fri sikt in. Ett alternativ kan vara ett ogenomskinligt glas som bara släpper in ljuset.

Många dörrar ska behandlas
Det finns en mängd olika material att välja på och många ska behandlas olika. Obehandlade furudörrar ska laseras eller täcklaseras, teakdörrar och ekdörrar ska efter montering behandlas med träolja, fanerade dörrar kräver ingen ytterligare behandling, och målade dörrar kan målas med tvåkomponent täckfärg med hög utomhusbeständighet.

Målat eller trärent
Med en målad yta kan man ge huset ett lyft genom en färgsättning som antingen smälter in eller bryter av, allt efter tycke och smak. Exempelvis kan en målad dörr vara neutral i vitt, välkomnande och varm i rött, lugn och behaglig i grönt eller sval och fräsch i blått. Stilfulla ytor i äkta trä ger också olika intryck: Ek ger ett mjukt och fräscht intryck. Ytan på dörren bör matcha husets stil och dess fönster. Precis som med innerdörrarna måste du beakta vad som dominerar i husets framtoning.

Fönstren är husets ögon
Fönster har en stor betydelse för hur ett hus upplevs. De ger både exteriör och interiör en speciell karaktär. Fönster är de mest markanta delarna av husets fasad och därför har fönstrens stil och uppbyggnad stor betydelse för hur din bostad upplevs.

Harmoniskt helhetsintryck
Det finns många olika hustyper, som var och en har sin egen karaktäristiska fönsterstil. Var uppmärksam på vilken stil och vilket intryck som är karaktäristiskt för ditt hus och välj fönster som passar. Det finns inget entydigt svar på vilken fönstertyp som är rätt för en bestämd hustyp. Det viktigaste är att få en sammanhängande stil och att skapa ett harmoniskt helhetsintryck, men det gäller också att respektera husets stil.

Ljus, luft och värme
Lika viktigt som utseendet, är också isoleringsförmågan samt mängden inkommande ljus och luft. Samtidigt är det mycket fokus på energioptimering genom att placera fönster rätt i förhållande till dagsljusinsläpp och värmeinstrålning. Mer inspiration, tips och råd om fönster och dörrar hittar du på villaaktuellt.se under ”Utomhus”.

admin
Park från Ekstrands, som pardörr

Park från Ekstrands, som pardörr är klassiska ytterdörrar med försänkta speglar och franska lister, så som dörrarna såg ut förr i tiden

Park från Ekstrands, som enkeldörr

Park från Ekstrands, som enkeldörr, är klassiska ytterdörrar med försänkta speglar och franska lister, så som dörrarna såg ut förr i tiden

Felicia från Diplomatdörrar

Felicia från Diplomatdörrar är en ytterdörr i modern stil med sparsam dekor och ett smalt fönster

Bering från Swedoor

Bering från Swedoor är en ytterdörr som designats med inspiration från funktionalismen

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än