Utsida

Oljefärg ger en fyllig, blank yta

Dags att måla

När man ska måla om huset är grundarbetet det viktigaste för ett lyckat slutresultat. Tvätta, skölj, skrapa, slipa och grunda omsorgsfullt innan målning. Var också noga med att välja rätt färg för ditt hus!

Mögel och alger är fukthållande och kan därför bidra till att fukt tränger in i och hålls kvar i underlaget. Därför måste du tvätta ytorna noggrant med alg - och mögeltvätt innan målningsarbetet påbörjas. Är ytan fri från alger och mögel räcker det att tvätta med målartvätt och skölja väl.

RÄTT VÄDER
Väderleken är viktig när man målar och man brukar säga att utomhusmålning kräver målarväder. Det bör vara torrt och dygnstemperaturen lägst +5°C. Undvik att måla på alltför solheta ytor och i direkt starkt solljus. Finns det risk för frost och dagg under natten bör arbetet avslutas så att färgen hinner yttorka före kvällskylan.

KRÄVER MINST UNDERHÅLL
Akrylatfärg är en latexfärg för träfasader vid ny- och ommålning. Akrylatfärg är lättstruken utan att rinna och torkar snabbt. Resultatet blir en fyllig halvmatt yta med mycket god förmåga att motstå väder och vind. Av alla utomhusfärger kräver akrylatfärg minst underhåll eftersom den varken spricker eller flagnar. Verktygen rengörs i vatten efter målningen. Användningsråd: Mätta skarvar och ändträ med grundolja. Grundmåla med grundfärg för trä och färdigstryk 1-2 gånger med akrylatfärg.

LÄMPLIGT FÖR SNICKERIER
Oljefärg och alkydoljefärg används till alla typer av såväl målade som omålade träfasader, knutar, foder och vindskivor. Oljefärg är också lämplig för snickerier som t ex staket och fönster, men även för rostskyddat järn. Oljefärg ger en fyllig, blank och vattenavvisande yta som motverkar sprickbildning i träet. Den är lättstruken utan att rinna och har god förmåga att motstå väder och vind. Användningsråd: Mätta skarvar och ändar med grundolja. Grundmåla med spädd oljefärg eller grundfärg för trä och stryk 1-2 gånger med oljefärg.

ÅLDRAS MED PATINA
Linoljefärg tillverkas i enlighet med Riksantikvarieämbetets riktlinjer. Färgen passar på alla målade och omålade träfasader, knutar, foder och vindskivor. Den är också lämplig för snickerier som t ex staket och fönster. Någon speciell grundfärg krävs inte före användandet. Linoljefärg är lättstruken utan att rinna och ger en fyllig blank yta. Färgen har god förmåga att motstå väder och vind och åldras ofta på ett sätt som ger den en särskilt vacker patina. Användningsråd: Grunda omålat trä 2 gånger med spädd linoljefärg. Stryk tunt 1-2 gånger med outspädd linoljefärg.

KLASSIKERN
Falu rödfärg används på omålat, sågat (inte hyvlat) och tidigare slamfärgsmålat trä. Färgen, som är mycket lättstruken, torkar snabbt och ger en matt yta med vacker lyster. Den har god förmåga att motstå väder och vind samt är enkel att underhålla. Användningsråd: Stryk det omålade träet med en något spädd Falu Rödfärg. Färdigstryk 1-2 gånger med outspädd Falu Rödfärg.

GENOMSKINLIG YTA
Lasyr passar på alla laserade och obehandlade träfasader, knutar, foder och vindskivor. Lasyren ger en genomskinlig yta med vackert djup där träets naturliga ådringar framhävs. Den är lättstruken, relativt snabbtorkande och enkel att underhålla. Dessutom har den god förmåga att motstå väder, vind och vatten vilket leder till minskad sprickbildning i träet. Användningsråd: Grunda det nya träet med färglös lasyr. Stryk 1-2 gånger med lasyr i önskad kulör. Tidigare laserat trä stryks med färglös eller svagt färgad lasyr i samma nyans som den ursprungliga kulören.

MÅLNING PÅ LASYR
Vattenburen täcklasyr är avsedd för alla målade, laserade och omålade träfasader, knutar, foder och vindskivor. Den är lättstruken utan att rinna, torkar relativt snabbt och ger en halvblank yta som framhäver trästrukturen. Täcklasyren är speciellt lämplig för övermålning av tidigare laserat trä. Dess förmåga att motstå väder och vind är också bra och den är enkel att underhålla. Användningsråd: Mätta skarvar och ändar med grundolja. En rekommendation är att man på kraftigt uttorkade ytor, grundmålar med grundfärg för trä. Stryk därefter 1-2 gånger med täcklasyr.