Medecinalväxter

Vogels prisvinnande trädgård

Vogels prisvinnande trädgård

I det natursköna alplandskapet utanför St Gallen i Schweiz ligger Alfred Vogels örtträdgård. Trots att den ligger på 1 000 meter över havet odlas över 120 olika medicinalväxter från världens alla hörn.

Alla beståndsdelar i en växt har sitt syfte och sin betydelse.De kompletterar varandra och utgör tillsammans en helhet. Det är viktigt att man odlar i ren och frisk jord, utan att använda gifter. Alla medicinalväxter skall hanteras varsamt och när det är möjligt bör endast färska växter användas. Så lyder naturläkaren Alfred Vogels helhetsprincip som han levde efter från 1930-talet, då han lade grunden till örtträdgården i Teufen, utanför St Gallen i norra Schweiz.

VETGIRIG PIONJÄR
Under sin levnadsbana verkade Vogel som naturläkare, författare, publicist, företagsgrundare, företagsledare och mer därtill. Han var en mångsidig person och en vetgirig pionjär, som inte utan vidare accepterade det givna, utan ständigt sökte vidare driven av sin kärlek till naturen. För Alfred Vogel innebar ordet hälsa att följa naturens lagar, att acceptera naturens krafter och lyssna till naturens röst.

FÄRSKA PLANTOR
Vogel drev en praktik i Teufen, samtidigt som han bedrev forskning, utveckling och framställning av naturläkemedel, kosttillskott och livsmedel. I sina trädgårdar odlade han de medicinalväxter som han använde i sina behandlingar. Flera av dessa hade han plockat med sig hem från sina många upptäcktsresor världen över.

VÄXTER FRÅN HELA VÄRLDEN
I Vogels örtträdgårdar har kunskapen om medicinalväxterna och dess verkan fördjupats under åttio år och bara det senaste året har Vogels forskarteam hittat den verksamma mekanismen i sin Echinacea purpurea och dess verkan på virus som fågel- och svininfluensan.  Än idag odlas över 120 olika medicinalväxter på Teufens terrasserade planteringar enligt Vogels helhetsprincip och har man vägarna förbi kan man ta en tur i visningsträdgården som vunnit flera utmärkelser.