Kakel i köket

Kakel i köket

Kakel i köket

Kakelplattor är lätta att göra rena, håller i evighet och är vackra att se på. Med kakel kan du skapa en kulinarisk miljö i köket där familj och gäster gärna umgås. Du kan själv kakla väggen så familjen får ett nytt, spännande kök.

VID PLATTSÄTTNING MÅSTE underlaget vara stabilt, men mellan diskbänk och överskåp duger de flesta underlag. Godkända underlag är gipsskivor, lättbetong, puts, spackel och betong, men skivor av trä är inte att rekommendera. Om ytorna är plana och mönstret enkelt kan en händig villaägare åstadkomma ett fullgott resultat.

MÄT UPP OCH PLANERA
Börja med att mäta upp ytan för att beräkna materialåtgången. Ta reda på det exakta formatet på de plattor du tänker använda och lägg till 2-3 mm fog för kakelplattor. När du har räknat ut totala åtgången, lägg på ca 5 % som säkerhetsmarginal.

MOTHÅLL
Innan du börjar kakla monterar du en mothållslist i underkant av väggen. Listen sätts med övre kanten där andra raden kakel ska sättas och garanterar att inte plattorna sjunker innan fästmassan torkat. När övrig kakel är satt tas listen bort och den första raden kakel kan sättas.

FÖRDELA FÄSTMASSAN
När väggen är torr, slät och ren är det bara att blanda fästmassan efter bruksanvisningen på förpackningen. Fördela massan nedifrån och upp med en murslev. Stryk inte ut mer än du kan plattsätta på 15 minuter.

KAKLET PÅ PLATS
Använd vattenpass så att raderna blir horisontella när du kaklar. Börja alltid nerifrån och arbeta dig uppåt. Mellan de första lodräta raderna lägger du fogsnören så att avstånden blir de rätta. Längre upp på väggen använder du fogsnöre för att få de horisontella avstånden rätt. För att dela på kakelplattor använder du en kakelskärare som finns att hyra där man köper kakel.

FOGA
Efter tolv timmar är det dags att börja foga. Blanda fogmassan efter anvisningarna på paketet. Dra bort fogsnörena innan du fogar. Dra ut fogmassan diagonalt med en gummiskrapa tills skarvarna är fyllda. Skrapa bort överflödet.

TVÄTTA RENT
Vänta en halvtimme tills fogarna har torkat ordentligt innan du tvättar rent med en urvriden svamp, som du sköljer ur mellan varven. Avsluta med att polera plattorna med en mjuk trasa. Du bör duscha fogarna med en sprutflaska efter några timmar för att få fogen starkare.

SILIKONFOG
I hörn och övergångar måste fogarna vara elastiska och där använder du våtrumssilikon. För att få en fin fog sätter du markeringstejp på båda sidor av fogen och jämnar till den med ett finger doppat i ljummet tvålvatten. Tejpen tas bort med detsamma.