Hemma hos

Anna och Olof Skipper

Ett vackert hem i många stilar

Det senaste åren har vi lärt känna Anna Skipper som en mat- och hälsoguru i serien "Du är vad du äter" på TV3. Anna och hennes make, coachen Olof Skipper, bor tillsammans i ett gult trähus på 280 kvm. Villan som ligger en bit söder om Stockholm har en underbar utsikt mot vattnet.

Vi startar rundturen i den luftiga hallen med sitt ljusa stengolv och vita väggar. På ena väggen sitter en stor spegel som inramas av två stora pelare.
– Där kan man se hela huset och vattnet utanför spegla sig. Men spegeln gör också hela rummet större, säger Olof. Ovanför spegeln, på en smal hylla, sitter en liten guldfärgad figur som de i inhandlat på en nattmarknad i Bangkok.
– Mycket av det ni ser i huset kommer från våra många resor utomlands. Ett tag hade vi en asiatisk period. Då fraktade vi hem en massa prylar från Asien i två containrar, en från Bali och en från Bangkok. Den fina dekorationen, en antik kinesisk fiskardräkt, som hänger på ena väggen i hallen kommer dock inte från någon utlandsresa.
– Den köpte vi i en antikaffär på Hornsgatan på söder i Stockholm. De är annars specialister på gamla fina mattor, säger han

DEN PRIVATA DELEN
Precis vid entrén står en vackert mönstrad didgeridoo. Det vill säga ett uråldrigt musikinstrument som härstammar från Australiens aboriginer. Bredvid den hänger en antik sadel packväska som är gjord för en åsna. På det pampiga hallbordet från THG står ett par rejäla ljusstakar som också kommer från samma ställe. Går man till höger i hallen kommer man till den privata delen av huset. Här finns tre sovrum och två badrum. På väggen i hallen utanför hänger en stor tavla av Eva Bergenwall föreställande en kvinna med ögonbindel. Vi får också kika in i Annas och Olofs privata badrum där ett stort spabad står vid fönstret. Där kan man njuta av ett bad inomhus medan man blickar ut över havet utanför.

PROVENCALSK STIL
Utanför köket står ett växthus som Anna och Olof själva satt ihop. De har också ordnat till en uteplats med kok-möjligheter.
– Innan vi började för några veckor sedan fanns det ingenting på denna sida av tomten. Bara en lite stökig grässlänt full med sly och ogräs, säger Anna. Växthuset vilar på en grund av handslagna engelska stenar, inne i växthuset ligger St Eriks vackra sten Robust Structura. Strukturen är till för att hålla fuktigheten i växthuset.
– Vi ville skapa en sydfransk, lite provencalsk stil här, förklarar Anna. På den nybyggda uteplatsen utanför köket finns en sprillans ny Webergrill och en köksö i trä. I det nybyggda växthuset har de ställt ut några snygga rottingmöbler och en hel massa pelargoner och kryddväxter. På andra ställen på uteplatsen hittar vi en kruka med rabarber och några med sydländska olivträd.

BRITTISKT LANTKÖK
Inne i köket står det fortfarande två stora lådor med färska grönsaker. Anna berättar att hon prenumererar på säsongens frukt och grönsaker från Årstiderna, närodlade och givetvis kravmärkta. Hela det öppna köket går i gult och påminner lite om ett gammalt brittiskt lantkök. Mitt i rummet står en köksö med stående panel och en rejäl träskiva som bildar en bardisk där man kan sitta och äta frukost. Väggarna är vita men golvet är i mahognyfärgat ädelträ. Ugnen är från Husqvarna och den stora spisen kommer från Gaggenau. Ugnarna skall nu bytas ut mot ångugnar från Gaggenau och en helt ny köksinredning från Tibro kök. Efter köket kommer själva matsalsdelen där ett stort gustavianskt bord ståtar med hela 10 gråmålade stolar med specialsydda, vita stolsöverdrag. På ena väggen finns ett antikt slagbord från Värmland, Annas gamla hemort. Hennes pappa Anders Hillgren var då länsantikvarie där. Över det vackra bordet hänger en antik kristallkrona som inköpts på någon antikbod för ett par år sedan. I matsalen kan man ha stora middagsbjudningar, men det är i set stora luftiga och ljusa vardagsrummet som man samlas efter maten.

YIN OCH YANG
I mitten av vardagsrummet finns en stor vit hörnsoffa från Fogia. Från samma ställe kommer även soffbordet i glas. Bakom soffan står ett vitt sideboard från THG och ett från Sia. Även två av de stora glasvaserna kommer just från Sia.
– I dessa vaser har vi samlat vita och svarta stenar från Gotland. Lite yin och yang över det hela, menar Olof. På väggarna i vardagsrummet hänger flera stora konstverk. Här hänger ett stort verk av den New Yorkbaserade konstnären Peter Åström. I ett annat hörn av rummet finns en liten myshörna med två svarta läderfåtöljer från Sia. Alldeles mot det stora fönstret ut mot havet står en svart flygel.
– Den är rummets viktigaste möbel. Flygeln är självspelande och brukar glädja både oss och våra gäster, säger Olof entusiastiskt. Två stora skjutdörrar öppnas upp mot ytterligare en uteplats i trä där två stora parasoller skyddar mot solen. Utanför finns en sluttande gräsmatta ner mot vattnet och bryggan.
– Här nere ska vi bygga ett till uterum med kök och allt. Så vi kan sitta där nere när det är fint väder och äta middag, avslutar Anna.