Filmtips

Iron Man 3

Iron Man 3

Fylld med action från början till slut är "Iron Man 3" den bästa filmen i trilogin och regissören Shane Black kryddar med dramatiska miljöer, roliga repliker och härliga sidointriger.

Robert Downey Jr är som klippt och skuren för rollen som den genialiske industrimannen Tony Stark och den här gången visar han upp flera svagheter i karaktären som bidrar till ett djup i rollen. 

I Iron Man 3 ställs Tony Stark/Iron Man mot en fiende, The Mandarin, vars kraft inte har några gränser. När hela Starks värld slås i spillror beslutar han sig för att leta upp den som är skyldig. Nu måste han mer än någonsin förlita sig på sina tekniska uppfinningar, sin genialitet och sin instinkt för att kunna skydda dem som står honom närmast och bekämpa ondskan med alla medel.

Recension: Poul Heie
 

Röjar-Ralf

Röjar-Ralf är Disneys senaste animerade film och en helgalen resa i en värld av arkadspel.

Röjar-Ralf är Disneys senaste animerade film och en helgalen resa i en värld av arkadspel. Den är lika underhållande för både barn och föräldrar med sina referenser till gamla arkadspel. Det är ett färgstarkt äventyr som bygger på välkända teman och glad nostalgi.

Karaktären Röjar-Ralf längtar efter att vara lika omtyckt som sitt spels perfekta hjälte – Fixar-Felix. Problemet är att ingen tycker om en skurk, men de älskar sina hjältar. När ett nytt modernt spel dyker upp, där tuffingen Sergeant Calhoun har huvudrollen, ser Ralf sin biljett till hjältedom och lycka. Han smiter in i spelet med en enkel plan – att vinna en medalj – men snart har han förstört allt, och av misstag släppt lös en dödlig fiende som hotar alla spel i spelhallen.

Ralfs enda hopp är Vanilja von Sockertopp, en ung bråkstake från ett bilracingspel, som kanske kan vara den som lär Ralf hur man blir en snäll kille. Men kommer han i tid att inse att han är tillräckligt bra för att bli hjälte – innan det är ”Game Over” för hela spelhallen?

Recension: Poul Heie

Modig

Modig

Modig är ännu ett fantastiskt äventyr från Disney Pixar fyllt av hjärta, minnesvärda karaktärer och Pixars typiska humor som uppskattas av en publik i alla åldrar.

Bland klippor och mystik i de skotska högländerna har berättelser om mystiska legender och episka slag förts vidare i generationer sedan urgamla tider. Disney Pixars "Modig" är en ny berättelse som tar ett kliv in i historien när den modiga Merida (röst Kelly Macdonald) konfronterar tradition, öde och det vildaste av alla odjur.

"Modig" är berättelsen om Merida, en skicklig bågskytt och impulsiv dotter till kung Fergus (röst Billy Connolly) och drottning Elinor (röst Emma Thompson).
När hon beslutar sig för att gå sin egen väg i livet, trotsar Merida en urgammal sed som är helig för landets bråkiga lorder: den väldige lord MacGuffin (röst Kevin McKidd), buttre lord Macintosh (röst Craig Ferguson) och grälsjuke lord Dingwall (röst Robbie Coltrane). Meridas handlingar ställer oavsiktligt till med kaos och ursinne i riket. När hon vänder sig till en klok gammal gumma (röst Julie Walters) för hjälp blir hon beviljad en ödesdiger önskan. Den påföljande faran tvingar Merida till att förstå vad verkligt mod innebär då hon måste upphäva en djurisk förbannelse innan det är för sent.

Regisserad av Mark Andrews (Superhjältarna, Råttatouille, John Carter of Mars) och Brenda Chapman (Lejonkungen, Prinsen av Egypten), och producerad av Katherine Sarafian (Lifted, Superhjältarna), är "Modig" ett fantastiskt äventyr fyllt av hjärta, minnesvärda karaktärer och Pixars typiska humor som uppskattas av en publik i alla åldrar.

Recension: Poul Heie
 

Madagascar 3

Madagascar 3

Madagascar 3 är en uppföljare, men den klart bästa av filmerna om lejonet Alex, zebran Marty, flodhästen Gloria och giraffen Melman. Den här gången får vi följa med zoo-djuren på ett underhållande och komiskt äventyr genom Europa.

Tillsammans med den berömmelsetörstande Kung Julien och de bossiga pingvinerna går hela gänget med i en cirkus för att kunna fly från kapten Dubois från Djurmyndigheten. Man kan inte låta bli att älska denna helgalna film fylld av action och med nya, färgstarka karaktärer.

Recension: Poul Heie

Hamilton 2

Hamilton 2

Hamilton 2 – Men inte om det gäller din dotter är en uppföljare till ”Hamilton – I nationens intresse”.

Även denna gång får vi se Mikael Persbrant i rollen som Jan Guillous svenske underrättelseofficer Carl Hamilton. Det är en spännande actionfilm med bra tempo och politiska intriger.

En gång i tiden hade den svenske underrättelseofficeren Carl Hamilton en familj. Men den utraderades i en hämndaktion. Då Carls 7-åriga guddotter Nathalie kidnappas kommer alla smärtsamma minnen tillbaka. När kidnappningens bakomliggande motiv blir kända intar de svenska myndigheterna en passiv roll vilket tvingar Hamilton till handling.

Med hjälp av internationella kontakter lyckas han komma dem på spåren. Det politiska spelet gör att kidnapparna känner sig säkra i sitt hemland. Men de räknar inte med Hamilton, som tillsammans med några militärkollegor planerar en dödlig räddningsaktion. Alltför sent inser Hamilton vilka enorma krafter och makter som motarbetar hans uppdrag.

Recension: Poul Heie

The Avengers

The Avengers

The Avengers är en unik film som levererar allt man kan önska av en spännande superhjältefilm.

Marvels superhjältar samlas ihop av den hemliga organisationen S.H.I.E.L.D. för att skydda planeten mot invaderande styrkor från yttre rymden. Tillsammans kämpar Iron man, Thor, Captain America, Hulken, Black Widow, Hawkeye och Nick Fury mot ondskan i form av Thors halvbror, Loki.

Filmen är stor underhållning för alla åldrar och visar samtidigt upp superhjältarnas mänsklighet och sympatiska sidor. Sammanfattningsvis lever The Avengers upp till alla förväntningar och höjer ribban för kommande superhjältefilmer

Recension: Philip Heie

Mästerkatten

Vinn filmen ”Mästerkatten”

Mästerkatten är ett animerat äventyr med en av de mest älskade figurerna i Shreks universum – Mästerkatten i stövlarna. Den är tempofylld, rolig, galen och passar alla åldrar.

Långt innan Shrek mötte Åsnan får vi följa Mästerkatten i stövlarna i hans jakt på att rentvå sitt namn från anklagelser som gjort honom till en efterlyst flykting. När han försöker stjäla magiska bönor från de ökända brottslingarna Jack och Jill möter han sin kvinnliga motsvarighet, Kitty, som leder honom till sin gamle vän, men nu fiende, Humpty Dumpty. Tillsammans gör de upp en plan för att stjäla bönerna, komma upp till jättens slott, stjäla den gyllene gåsen och rentvå Mästerkattens namn. 

Både jag och min 8-årige son ger Mästerkatten högsta betyg.

Recension: Poul Heie

Lejonkungen 2: Simbas Skatt

Lejonkungen 2: Simbas Skatt

Lejonkungen 2: Simbas Skatt är en uppföljare till Disneys succéfilm från 1994, Lejonkungen. Den gick direkt till DVD, men är ändå bättre än många animerade filmer som visats på biograferna.

I den spännande fortsättningen får vi följa lejonkungens dotter, Kiara, som är precis som Simba när han var liten. Nyfiken, orädd och sugen på äventyr utanför lejonriket. När Kiara en dag smiter från sina lättlurade barnvakter Timon och Pumbaa, träffar hon lejonungen Kovu. Han tillhör Scars gamla utstötta flock och har uppfostrats av den elaka Zira. En uppfostran som gått ut på att Kovu ska nästla sig in i Simbas flock och döda honom för att ta över makten i Lejonriket. Är den nyblivna vänskapen mellan Kovu och Kiara stark nog för att stå emot Ziras hemska plan?
Lejonkungen 2: Simbas Skatt släpps på Blu-ray den 30 maj och på DVD den 13 juni.

Sidor