Artros

Bo Tavell, 66

Smärtfri och rörlig i lederna igen!

Lederna började säga ifrån, det gjorde ont i händerna och knäna, men framför allt i tummarna. För några år sedan insåg Bo Tavell, 66 år, att hans kropp började bli sliten efter många års tuffa aktiviteter.

Köra motorcykel på elitnivå, skidåkning off-pist, vattenskidåkning, visst tar det på kroppen.
– Men jag ville inte acceptera att min kropp inte fungerade till hundra procent, säger Bo Tavell. När man sitter och skakar på motorcykeln i flera timmar i Gotland Grand National till ex-empel, det är slitsamt och tar hårt på kroppen.Bo Tavell vägrade sluta med sitt aktiva liv och sina tuffa intressen. Han satte på stödför-band på händer och knä och körde på.
– Jag fick stå ut helt enkelt, det var priset jag fick betala för att fortsätta, men det är klart att det oftast tog emot.

TIPS OM BRA KOSTTILLSKOTT
Besvären och smärtan fortsatte och blev värre, men då fick Bo ett bra tips.
– Det var en god vän som gav mig rådet att prova ett kosttillskott som heter Nutrilenk och det gjorde jag. Och efter några veckor märkte Bo en skillnad. Smärtan blev mindre och kroppen kändes rörligare.
Bo Tavell tar sitt kosttillskott varje dag till frukosten, det passar honom och gör att han mår bra.
– Egentligen ska man väl ta dem flera gånger under dagen men jag tar alla mina till frukost, då glömmer jag inte bort dem och kan fortsätta leva ett rörligt och aktivt liv.Idag är Bo i riktigt god form igen, och det behöver han vara för det är fortfarande full fart. Det ska bli mer banrace på Ring Knutstorp, mer skidåkning, han ska köra mer cross.
– Helt enkelt leva som jag alltid har gjort. Och tack vare kosttillskottet Nutrilenk fungerar min kropp. Det verksamma ämnet i Nutrilenk är kondroitinsulfat, en viktig del av normal broskvävnad hos både människor och djur. Innehållet i Nutrilenk är baserat på utvalda arter av brosk-fisk, vars skelett består av brosk och i begränsad omfattning även kalk.

MÅNGA ÖVER 50 ÅR HAR ARTROS
Artros innebär en minskning av brosket i våra leder. Idag är artros, även kallad förslitningsreumatism, en av de vanligaste förekommande sjukdomarna. Man räknar med att upp till 80 procent av alla över 50 år har artros i någon större led, men det kan även drabba yngre personer. Personer som har idrottat mycket eller har ett fysiskt krävande arbete råkar oftast lätttare ut för förslitningsskador. En faktor som kan ligga bakom den stora ökningen av artros i det moderna samhället är kosten. 
– På stenåldern fick människan i sig betydligt mer broskkomponenter än vad man får idag med vår moderna kosthållning där vi sannolikt får i oss för liten mängd broskbyggstenar, säger Dr Bertil Dahlgren, rehabiliteringsläkare och med en examen i ortopedisk medicin. För att göra näringsämnena i Nutrilenk tillgängliga är råmaterialet behandlat med ett enzym som finfördelar de stora moleky-ler som broskvävnaden består av. Nutrilenk innehåller även kollagen som är en viktig del i uppbyggnaden av brosket. Dessa bitar blir då tillgängliga som byggstenar för broskvävnaden för alla dem som använder Nutrilenk.
– Frågan är om våra kroppar egentligen är byggda för hur vi lever och äter idag, menar Dr Bertil Dahlgren.

---------------------------------------------------

Artros – en folksjukdom

Vår moderna kost innehåller betydligt mindre broskkomponenter, jämfört med den kost som våra förfäder åt. Därför behöver vi ett tillskott av broskbyggaren kondroitin, säger dr Bertil Dahlgren.

Artros är världens vanligaste ledsjukdom och drabbar upp till 80 procent av alla över 50 år. Vid artros förstörs brosket som täcker ändarna på benen i leden, vilket kan ge smärta och göra knäet ostadigt.
– Brosket kan man likna vid en ”svamp” där ledvätskan pressas ur vid motion och träning för att sedan sugas in igen vid vila. På så sätt sker näringsupptaget i brosket som är en i högsta grad levande vävnad. Både vid för mycket eller för lite motion kan artros processen ske snabbare, säger rehabiliteringsläkaren Bertil Dahlgren som är specialist på besvär i muskler och leder.

Den viktigaste substansen för att bygga upp ledbrosk är kondroitin.
– Därför rekommenderar jag mina patienter Nutrilenk Gold som är rikt på kondroitin från broskfiskar, säger dr. Bertil Dahlgren.

Ann-Christin Ekberg

Ann-Christin blev fri från värk

Efter att ha stått upp i jobbet under många år drabbades Ann-Christin Ekberg av artros och hade sådan värk i knäna att hon hade svårt att gå. Örten djävulsklo blev hennes räddning.

Ann-Christin Ekberg, 63, lever idag ett aktivt liv. I sitt jobb som varudemonstrerare står hon upp hela arbetsdagen och på fritiden både cyklar hon och går stavgång. Men så har det inte alltid varit.

DRABBADES AV LEDFÖRSLITNING
För drygt tio år sedan drabbades hon av ledförslitning, artros, i båda knäna. Världens vanligaste ledsjukdom, som tilltar med högre ålder. 
– Jag var ung på 1960-talet och då gick man alltid i högklackat. Jag jobbade som butiksbiträde och då var jag tvungen att alltid ha högklackade skor på jobbet, även när jag var gravid. Nu får man betala för det, säger Ann-Christin.Artros är i sig inte farligt men smärtan påverkar livet.
– Jag kunde inte gå ut på längre promenader och fick hela tiden beräkna vilka saker jag skulle klara utan smärtor, säger hon.

INNEHÅLLER DJÄVULSKLO
Ann-Christin fick ett så kallat tuppkamsvaccin, som innebär att man injicerar hyaluronsyra för att smörja knälederna. 
– Det gjorde ont och kostade jättemycket. Tyvärr gav det inget resultat, annars hade det varit värt pengarna oavsett vad det kostade, säger hon.Först när hon läste om naturläkemedlet Helaflex kom vändningen. Det säljs på apotek och i hälsokostbutiker och innehåller en effektivt lindrande substans från djävulsklons rot. Djävulsklo anses undergörande vid smärta och ledvärk och har sedan länge använts inom natur- och komplementärmedicinen vid värk, led- och muskelproblem.
– Jag bestämde mig för att prova och märkte en stor skillnad. Nu går jag tre kilometer tre gånger i veckan och har ingen värk, säger hon.

Djävulsklo – effektivt vid smärta!
Djävulsklo anses effektivt vid smärta och ledvärk och har sedan länge använts inom natur- och komplementärmedicinen vid värk, led- och muskelproblem.
Djävulsklo är den aktiva substansen i det traditionellt växtbaserade läkemedlet Helaflex, som är traditionellt använt för lindring av smärta och stelhet vid artros.
Helaflex innehåller en effektivt lindrande substans från Djävulsklons rot, som är en viktig grund i traditionellt växtbaserade läkemedel världen över. Finns i hälsofackhandeln och på apotek.

 

Elisabet Höglund

Elisabet Höglund om sin artros

Skjutjärnsreportern Elisabeth Höglund har inte bara gjort en fantastisk karriär som politisk journalist. Hon har även en gedigen idrottskarriär i baggaget. Men efter många års hård träning drabbades hon av artros i knäna. Med mjuk motion och ett egenvårdspreparat med Djävulsklo försvann värken.

Tv-journalisten Elisabeth Höglund började sporta först i 22 årsåldern, men redan efter tre års idrottande tog hon sitt första SM-guld i cykel!
– Jag är väldigt stolt över min idrottskarriär, säger Elisabeth. I skidor blev jag Götalandsmästarinna på 10 km och i stafett 3 x 5 km. På cykel jag blev svensk mästare på 30 km två år i rad och tog fyra lagguld.

Dåliga knän
– Jag har ärvt mina föräldrars dåliga knän, men det var först efter min tävlingskarriär som problemen började, säger Elisabeth. När jag drog ner på cyklandet och istället började löpträna så höll knäna helt enkelt inte för den hårda belastningen. Jag fick artros i båda knäna. Artros, eller ledförslitning, är den vanligast förekommande ledsjukdomen. Den orsakar smärta och stelhet i lederna och kan med tiden försämra funktionsförmågan märkbart. Den exakta orsaken till artros är okänd, men ofta finns övervikt, ledskada eller ett tungt kroppsarbete i bakgrunden. Ar-tros kan inte botas, så en god smärtlindring och rörelseträning är grunderna i behandlingen.

Lindrar artrosen
Symtomen på artros är vanligen en molande smärta, som blir värre vid rörelse och lättar i vila. Lederna är stela på morgnarna och det kan vara besvärligt att komma igång efter långvarigt sittande. Läkare ordinerar ofta smärtstillande läkemedel, NSAID eller COX-hämmare, som kan ge biverkningar från magen, allt från sveda till blödande magsår. Elisabeth Höglund har provat dessa, men föredrar egenvårdspreparat, utan biverkningar.
– Jag provade Glukosamin under flera år, berättar Elisabeth. Den ska lindra artrosen i knäna, men jag märkte ingen effekt. Men med naturläkemedlet Helaflex fick jag en helt annan effekt. Det innehåller Djävulsklo som ska vara bra mot artros.

Motion bra för lederna
Det går bra att lindra och förebygga artrosvärk på egen hand, med regelbunden motion och rörelseträning. Några av de positiva effekterna av fysisk träning är att smärtan minskar, musklerna blir mer rörliga och starka, det är lättare att hålla vikten och inte minst mår man bättre psykiskt. Träning som orsakar upprepade stötar och ökar smärtan och ledsymtomen bör undvikas, men promenader, cykling, simning och skidåkning rekommenderas. Har man mycket smärtor kan vattenmotion var en lämplig form. En anpassad träning av lederna upprätthåller och förbättrar ledstrukturen. Dessutom bör man göra muskelstärkande- och rörlighetsövningar.
– Jag motionerar fyra dagar i veckan, dels vanlig cykel och motionscykel, och dels skidor och rullskidor. Skulle jag sluta träna skulle kroppen rasa ihop, säger Elisabeth.

Operationen sköts fram
Tack vare Helaflex och träning har Elisabet kunnat vänta i flera år med en knäoperation. Med minskad smärta och ökad rörlighet har hon kunna hålla tillbaka inflammationerna.
– Jag har lyckats skjuta upp en operation under många år, men nu har jag sådana problem med menisk, ledband och artros att jag inte kan vänta längre, säger hon.Eftersom förslitningar också är en naturlig åldersrelaterad process kan besvären komma tillbaka efter en operation. Därför ska man fortsätta med Helaflex och träning efter en operation och se till att man bygger upp muskulatur kring belastade leder.