Årets inredningstrender

Sveriges ledande trendexpert, Stefan Nilsson, tolkar årets inredningstrender: Kelim Kinship, Old is the new black, Peter Pan, Waste och Superhero Supernature.

Det nya året har börjat med buller och bång. Nyårslöftet är avverkat och dieten på plats. Men hur ska man tänka när det gäller trenderna för hemmet? Det är två huvudsakliga spår som jag skulle vilja måla upp. Det ena handlar om färg och humor medan det andra spåret handlar om återbruk och miljö. Håll i hatten. Så här ska det inredas.

En touch av maximalism
Det här året flyr vi verkligheten. Den första trenden kallar jag Peter Pan. Vi åker till Neverland, vägrar växa upp och inreder med massa färg. Inredningen är 70-talsinspirerad med en touch av maximalism. Här finns färger som rosa, senapsgult, rött och ljusblått. Vi drömmer om att få hänga med de coola ungdomarna i tv-serien Skam. Årets designer är spanska Jaime Hayon som leker med färger och former.

Svart på svart
Old is the new Black är den mörkare trenden med massor av historiska referenser. Allt är mörkt. Träslag, keramik är svart, tapeter är mörka. I köket leker vi med redskap som ser ut som de gjorde på mormorstid (som en motreaktion mot alla digitala knappar i köket). Vi kallar det här hantverksbaserade helt enkelt för ”crafted kitchen”. Metallen blir vit och rostfri, så då kommer den rostfria diskbänken tillbaka. Och årets kaktus är inte en kaktus utan en oljemålning. Den kan hänga i köket, eller i badrummet, eller varsomhelst, men alla vill ha minst en stor oljetavla.

Hantverksreferenser
Kelim Kinship är trenden med rött, sandfärgat, brunt, äggskalsvitt och inslag av denimblått. Lätt att tycka om med sina hantverksreferenser. Mellanöstern och Afrika intresserar och fascinerar oss. Vi plockar fram våra kelimmattor och terrakottan.

Inslag av neon
Superhero Supernature är också en färgglad trend. Där Peter Pan kanske är lite barnsligare så är Superhero Supernatur mer avancerad med sina färger. Vi ser inslag av neon. Nej, det här är kanske inte något vi kommer se i var mans hem men vi kommer älska att se bilder av det. Däremot kommer vi fylla våra vardagsrum och kök med övernaturliga och stora blommor – supernature. På tapeter, på mattor och på kläderna. Stora, nästan overkliga blommor i neonfärger.

Återvinning
Den femte och viktigaste trenden handlar om miljö. Jag kallar trenden för Waste och vi fascineras av återbruk och nya material. Hur ska vi ta hand om alla äpplen som blir fallfrukt? Nya återvinningstankar som till exempel kaffekoppar av kaffesump eller kontorsmöbler av återvunna husdelar. Alla designrelaterade aktiviteter 2017 kommer att handla om Waste på ett eller annat sätt. Kan vara nya material eller rena material som är enkla att återvinna. Den som inte har ”zero waste” på agendan åker ut 2017. På samma sätt som Airbnb och Uber fick oss att ändra synsätt på det här med uthyrning så kommer de nya miljöentreprenörerna bli våra nya hjältar. Det kommer bli ett bra år.

Text och foto: Stefan Nilsson

Gäst
Stefan Nilsson. Foto: Kristofer Samuelsson

Stefan Nilsson är Sveriges främsta trendexpert. Konstant på resande fot spanar han efter nya företeelser och fenomen inom inredning, design, mode, mat och annat som vi drömmer om. Villa Aktuellt bad Stefan ta fram 2017 års stora trender.

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än