Årets hetaste badrumstrend

När badrummet ska renoveras passar många på att göra om det till ett hemmaspa med bastu, där man får total avkoppling och renar både kropp och själ. Idag finns färdiga basturum från en kvadratmeter och uppåt.

Dagens badrum är mer än handfat, förvaring och ett badkar. Det är inte längre bara till för tandborstning och en snabb dusch. Badrummet har blivit en plats för ostörd, tillbakalutad vardagslyx med skumbad, dofttvålar och dämpad belysning.

En het trend
Den hetaste trenden, i dubbel bemärkelse, är att bygga in en bastu i badrummet, där familjen kan umgås utan tv och datorer. Att bada bastu har inte längre en machostämpel utan är ett sätt att koppla av tillsammans i en allt mer stressad tillvaro.

Bra för hälsan
Bastubad är inte bara skönt och avkopplande, det har även flera positiva hälsoeffekter. Det mjukar upp ömmande leder och muskler, renar porer, ökar blodcirkulationen och förmågan att svettas. För personer med psoriasis ger det mjukare hud, mindre klåda och lindring av värk i leder. Forskning visar också att bastubadande kan resultera i djupare och bättre sömn.

Monteringsfärdigt
Idag finns många olika varianter av basturum anpassade för badrum, med traditionella bastuaggregat eller med en mildare ångbastu. I fackhandeln kan man hitta monteringsfärdiga basturum i storlekar från drygt en kvadratmeter och uppåt.

BASTUVARIANTER

Traditionell bastu är det mest klassiska bastubadet och ligger på mellan 75 och 90° C med en luftfuktighet på 5-15%. Då och då häller man en skopa vatten på de heta stenarna i bastuaggregatet.

Ångbastu är en mild variant av bastubad som badas i 45–65° C, med en kontinuerlig och automatisk tillförsel av ånga som ger 40–65 % luftfuktighet i basturummet.

Infrabastu är en badform som bygger på infraröd direktverkande strålningsvärme och har egentligen inte mycket gemensamt med bastubad. Multibastu är en kombination av traditionell bastu och infrabastu.

Text: Lisa Nilsson

Gäst
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än