Äntligen grillsäsong!

Nu är våren här och dags för den efterlängtade grillpremiären. Enligt en färsk undersökning tycker de flesta av oss att grillat smakar godast.

Att grillning aktiverar flera av våra sinnen kan vara hemligheten bakom svenskarnas kärlek till grillad mat. När man grillar mat uppstår Maillardeffekten som ger en unik sensorisk profil bestående av doft, smak, textur, arom och utseende. Denna kombination blir oemotståndlig för våra hjärnor. Ytterligare en förklaring till att grillen associeras med välmående kan vara den gemenskap som den bjuder in till. I ICA:s stora grillundersökning svarar hela 58 procent av svenskarna att maten blir godare av att grillas jämfört med annan tillagning. Nästan hälften av svenskarna anser också att grillning påverkar deras psykiska hälsa positivt och varannan uppger att de blir gladare av att grilla.

Allt fler vill grilla grönsaker
Grillrapporten visar också på en fortsatt stark grön trend. Andelen som vill grilla en mindre mängd kött har fördubblats de senaste fyra åren. De som väljer att grilla grönsaker som huvudrätt har ökat från 37 procent 2015 till 50 procent 2018. Grillandet gör det lättare att kunna tillgodose olika människors preferenser när det gäller mat. Hamburgarna kan ligga sida vid sida med vegoburgarna och ofta kan tillbehören se ut som en mindre buffé där det ges valfrihet att plocka efter önskemål.

Råvarornas ursprung
Vårt intresse för mat verkar inte vika, utan vi blir allt mer intresserade av att prova nya tillagningsmetoder och hämtar ny och spännande inspiration från länder och kulturer långt bort. Vi blir också allt mer noggranna med vad vi stoppar i oss. Att äta och grilla hälsosamt fortsätter att vara viktigt för många svenskar, samtidigt som vi bryr oss allt mer om råvarornas ursprung och hur de har producerats.

Den härliga doften
I en tid av orolighet i samhället blir måltiden och grillen något att samlas kring. Här kan vi möta nya kulturer, dela med oss av våra erfarenheter och smaker. Att grilla, en uråldrig matlagningsmetod som används i hela världen. Det är ett tillfälle för alla att vara med och grilla just det de gillar, vare sig det är halloumi, svamp eller flintastek. Så passa på att ordna en ordentlig grillfest i år, bjud in familj, vänner och grannar. Låt alla ta med det de har hemma, hjälps åt med förberedelserna och njut av sällskapet i kombination med den härliga doften från grillen!

Kryddiga färsspett med citronmarinerad aubergine

4 personer

Aubergine
2 små auberginer
salt
1citron, skal och 2 msk saft
1kruka persilja
1 msk honung
3 msk olivolja
svartpeppar från kvarn

Spett
1 vitlöksklyfta
500 g lammfärs
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad mynta
1 ägg

Till servering: Grillat pitabröd, sallad och yoghurt smaksatt med ajvar relish

1. Aubergine: Skär ändarna av auberginerna, skiva dem i ca 1 cm tjocka skivor på länden. Lägg ut skivorna och strö salt på båda sidorna. Låt skivorna ligga och salta ur cirka 15 minuter.

2. Riv det yttersta skalet av citronen och pressa ur saften. Hacka persiljan.

3. Blanda citronsaft och -skal, persilja, honung och olivolja.

4. Spett: Skala och riv vitlöken fint. Blanda färsen med vitlök, kryddor och ägg. Forma färsen till 8 ”korvar” och trä upp dem på spett. 5. Aubergine: Grilla skivorna cirka 1 minut på varje sida tills de blir mjuka och har fin färg.

6. Vänd ner de grillade aubergineskivorna i citronmarinaden, krydda med peppar och eventuellt med salt.

7. Spett: Grilla spetten sakta runt om 8-10 minuter eller tills innertemperaturen är 72°C.

8. Servera spetten med marinerad aubergine, grillat pitabröd och ajvaryoghurt.

admin
Kryddiga färsspett. Foto: Ica

Kryddiga färsspett. Foto: Ica

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än