Amerikansk BBQ

Precis som i Sverige ligger grilldoften tät över de amerikanska villakvarteren under sommarmånaderna. Amerikansk BBQ har en lång tradition av varierande och goda grillrätter, där köttet smaksätts av marinad och röken från blötlagda träflisor av olika träslag.

Det som utmärker en amerikansk grillfest är tillbehören och tillagningsmetoden där marinerat kött tillreds i täckt grill, under lång tid, på relativt låg värme. På glöden läggs blötlagda träflisor av aromträd som hickory, mesquite, al, lönn, ek, äppel- eller körsbärsträd. Det ger ett mörare, saftigare kött med mer röksmak.

BBQ pork med chilismör och coleslaw 
4 personer 

Ingredienser:

BBQ pork: 6 hekto fläskkött, t ex fläskkarré eller okryddad flintastek

Marinad/grillsås:
1 ½ dl matolja
½ dl soja
3 msk flytande honung
3 msk bourbon
2 finhackade vitlöksklyftor
Finstrimlat skal från 1 citron
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna till marinaden i en kastrull och låt det hela få ett hastigt uppkok så att allt blandar sig ordentligt. Låt svalna. Lägg köttet i dubbla fryspåsar och slå på marinaden. Knyt ihop påsarna och se till att marinaden täcker köttet. Låt det hela ligga i minst tre timmar, gärna över natten, och vänd påsen då och då.

Coleslaw
¼ vitkålshuvud
1 liten morot
1 liten gul lök
3 msk majonnäs
½ tesked fransk senap
½ tesked florsocker Svartpeppar

Gör så här:
Blanda majonnäs, senap, socker och peppar väl i en stor bunke. Strimla vitkål, morot och lök fint och lägg ner i bunken. Blanda allt ordentligt och servera genast. Tänk på att coleslaw som får stå länge blir geggig och inte särskilt aptitlig. Gör alltså salladen sist, precis innan du bjuder till bords.

admin
Vinha da Urze Reserva (6832)

Vinha da Urze Reserva (6832) har en varm, fruktig, utvecklad doft med plommon, mogna mörka bär, körsbär, kryddor och fat. Fyllig, rik, fruktig och balanserad smak med robust syra. Lagrat på franska ekfat i 8 månader. Perfekt till grillade kötträtter. 99:- (750 ml)

Coleslaw

Coleslaw

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än