Vinterns belysningstrender

Översta raden: Tim från Bomma, Bolb från Konsthantverk, Inside från Northern Lighting, Amber från Jotex, lampor från Buster&Punch. Nedre raden: lampa från House Doctor, Circuit från Apparatus, lampa från Watt & Veke, lampa från Louise Roe.

Vinterns belysning ska vara skulptural, metallisk och gärna ha massor av mjukt och frostat glas för att ge ett mildare ljus, säger trendexperten Stefan Nilsson.

Inom en snar framtid kommer vi ha textilier med ljus. Tänk att kunna mysa i soffan med en filt en ruggig höstkväll och så lyser filten varmt och mjukt så att du kan läsa din bok utan problem. Eller när du vaknar mitt i natten och ska gå på toa så lyser mattan diskret utan att väcka sänggrannen. Funktionellt, rätt mysigt och något som verkligen känns bra. Men det ligger en bit in i framtiden.

Vanliga armaturer
Innan vi får textilier med belysning får vi titta på våra vanliga armaturer. Som trend kan vi konstatera att inbyggda spotlights börjar försvinna. Istället ska vi se ljuskällan. Takarmaturer och pendlar är fortsatt aktuellt med ett stort utbud och experimenterande inom det området. Förutom stort fokus också på armaturer från taket och en hel del trebenta lampor, sk tripods.

Frostat glas
Den blanka och intensiva metalliska ytan byts ut mot borstade ytor och frostat glas. Man talar om att vi vill ha mildare ljus till våra inredningar i grått och beige. Kedjor, rost och detaljer som andas vintage finns kvar i trenden. De rena färgklickarna vi tidigare sett som till exempel de runda platsbollarna från Kartell, är närmast helt borta.

LED lurar runt hörnet
För dig som gillar klassiska glödlampor med koltråd eller annat så passa på, vi kommer snart se hela den sidan av trenden vända. De ersätts av olika varianter av LED som lurar runt hörnet.

Konstnärliga armaturer
På den europeiska belysningsmarknaden inspireras man mycket av världens kanske främsta belysningsmakare – Apparatus. Den New York-baserade studion gör stora och konstnärliga armaturer som får betraktaren att tänka på glamoröst 70- eller 80-tal. Studion är inte alls så gammal utan såg dagens ljus år 2012 när man gjorde sin första lansering på ett galleri i New York.

Unika blandningar
Genom att blanda material som marmor med borstad mässing, hästhår, olika lacktekniker, porslin med mera får man spännande installationer. Allt sätts samman på ett hantverksmässigt sätt som gör armaturerna unika. Studion strävar efter att göra belysning som får dig att stanna till och fundera – utan att ta över ett helt rum.

Text: Stefan Nilsson

admin
Stefan Nilsson är Sveriges främsta trendexpert.

Stefan Nilsson är Sveriges främsta trendexpert. Konstant på resande fot spanar han efter nya företeelser och fenomen inom inredning, design, mode, mat och annat som vi drömmer om. Villa Aktuellt bad Stefan titta närmare på vinterns belysningstrender.

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än