Vinterns belysningstrender

När mörkret smyger sig på kan vi lyfta inredningen med belysning och skapa en mer ombonad känsla. Trendexperten Stefan Nilsson kåserar om hur årets armaturer följer de utstakade trenderna.

Tänd ett ljus… Vintern är här och vi får äntligen börja tända lampor igen. De senaste åren har vi mest fokuserat på ny teknik när det gäller armaturer. Det har varit halogen, LED och andra tekniska lösningar. Man förbjöd glödlampan och allt kändes egentligen mest blått och rätt deppigt. De mest kreativa dolde sin belysning och vi fick spotlights i taket. 2015 är däremot ett ljust år. Det händer massor av roligt nu.

Medelhavskänsla
Årets armaturer följer så klart de utstakade trenderna. Det är en hel del spännande medelhavsfärger som återkommer i trenden Semester med Picasso. Här ser vi också en hel del bastliknande lampor i skön bistrokänsla. Den passar precis till den där franska kastrullen i gjutjärn som du köpt. Stoppa ner ett stearinljus i en bastflaska och njut av att det är en skön helg.

Industriella lampor
Trend nummer två är Marint Naivt och här finns de industriella lamporna med inslag av mässing. Till det marina passar skärmar i blått men fortsätt annars med en rustik känsla. Kanske med lite rep? Flowers on Pedestals kallar jag den gröna trenden och visst passar de där lamporna som man kan placera krukväxter i bra till den här trenden, men även lampor som hämtat inspiration från det botaniska funkar. Johan Carpners grenliknande lampor är enormt eleganta och hänger som afrikanska akaciaträdkronor över matbordet. I den här gröna trenden ingår också en miljöaspekt så vi kommer självklart se armaturer gjorda av spännande miljövänliga material.

Grafiska former
Bland mina trender för 2015 talar jag också gärna om New Simplicity, dvs den nya enkelheten. Trenden handlar om det enkla, utvalda, och om närheten till hantverket. Om du bara fick ha två lampor i vardagsrummet – hur skulle de se ut? Här ser vi en hel uppsjö armaturer som anspelar på det enkla. Det kan vara enkelt och ovalt, eller som ett rakt streck. Ganska grafiskt men utvalt. Under lampan från väggen placerar du en handsnickrad pall med dina fem favoritböcker som ett stilleben. Att avstå från något för att få till det enkla är svårt och en ny sorts medveten lyx.

Gigantiska kandelabrar
Sista trenden är den brokiga Shimmer Shammer och det är trenden som handlar om att våga ha egen smak. Otroligt svårt för oss svenskar som så gärna vill smälta in. Här ser vi gigantiska kandelabrar i kreativa uppsättningar men också lampor som sticker ut och nästan är som konstverk i taket. Det innebär att armaturerna kanske ser ut som knöliga glasballonger.

Text: Stefan Nilsson

admin
Hängande taklampa från Johan Carpner för Konsthantverk

Hängande taklampa från Johan Carpner för Konsthantverk.

Grå betonglampa från Iittala
Grå betonglampa från Iittala
Bordslampa från Slettvoll
Bordslampa från Slettvoll.
Grön glaslamp från Pholc
Grön glaslamp från Pholc.
Planetlampor från Lee Broom.
Planetlampor från Lee Broom.
Bordslampa från Jonathan Adler
Bordslampa från Jonathan Adler.
Stefan Nilsson. Foto: Kristofer Samuelsson

Stefan Nilsson är Sveriges främsta trendexpert. Konstant på resande fot spanar han efter nya företeelser och fenomen inom inredning, design, mode, mat och annat som vi drömmer om. Villa Aktuellt bad Stefan titta närmare på vinterns belysningstrender.

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än