Villainbrott: Vinst varje gång

Fredrik Gårdare, chef för insatsen mot bostadsinbrott i Stockholms län, kommer i en serie artiklar gå igenom vad du kan göra för att skydda dig mot inbrott. I den första beskriver han hur tjuven tänker när han går in i ditt hus.

De som sysslar med bostadsinbrott sysslar nästan alltid med annan brottslighet. Det säljs narkotika, det utpressas, det smugglas, det stjäls i affärer osv. Stölder i bostäder är dock lite av en favoritsysselsättning för många. Det är nämligen vinst varje gång. För att få lite extra spänning finns även högvinster att hämta hem. Nu kan luckan vara lite svår att få upp ibland, det kan missas ett bingonummer i sorlet och i vardagsstressen hann man inte spela i tid på den där matchen.

Den som pillar upp luckan är säker på att chokladbiten finns där. Ingen annan öppnare som försöker sno till sig godbiten, ingen protesterar om du tycker det ska öppnas flera samma dag. Och nästan ingen som krånglar och bökar om var du får ta dina lotter. Vinst varje gång är gott nog. Alla blir glada över lite kontanter, några guldringar, ett pass och en ny mobil.

Ibland blir det extra glädjespridande när det kvitteras ut en större bunt sedlar, en tyngre smyckespåse, en fin kärra (står varm i garaget, nycklarna hänger i hallen). Kanske ett skjutvapen vid lite flyt. Behövs inte personligen – är ju ingen rånare. Men kan vara bra som skydd i en otrygg kriminell värld. Och går ju alltid att sälja för några rosa. Kunder i våldsfixerade gäng finns alltid. Dessa manliga brödraskap med sitt machosnack och sin kärlek till styrka, krig och vapen. Visst det finns andra brott som är mer macho att skryta över. Kan faktiskt vara lite skämsigt vissa gånger när barnens sparbössor åker med; men ingen är ju perfekt. Som grundinkomst duger branschen dock gott.

Sverige är nämligen ett rikt land och genomsnittshushållen har det gott ställt. Och bostäder finns det ju gott om. Ingen direkt trängsel i trädgården och trappuppgången. Visst, någon gång åker man fast och det ställer till en del besvär. Mest pinsamt är att bli tagen med fingrarna i tombolan. Det är ju tack o lov sällan. Det sägs att 4 % hamnar i rätten och det kanske inte är hela världen på minuskontot. Dessutom inbegriper det väl alla påtända klåpare och vi proffs tillhör definitivt ett annat segment.

Det kniviga är dock att lotterna och julkalendern kan var svåra att få upp. Människorna som har bostäderna krånglar till det. Det är lås. Det är larm. Det är kameror. Det är grannar som är alldeles för nyfikna. De ser för bra och har för bra hörsel. Skönt att kylan och mörkret kommit. Nu sitter det i alla fall inga besvärliga hinder ute i trädgårdar och på balkonger. I bostadsinbrotts-branschen är Tiden i fokus. I filmer ser vi att någon räknar ner till den tidpunkt tjuvarna eller rånarna måste lämna platsen. Det gäller även verkligheten. Tiden är avgörande för om brottet börjar planeras, påbörjas, lyckas eller avbryts.

Gärningsmännens stressnivå ökar ju fler minuter som tickar. Här går det alltså att rikta in försvar, bekämpning och förebyggande. Jag återkommer till detta.

Text: Fredrik Gårdare

Gäst
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än