Vill du hjälpa ditt barn med ekonomiskt bidrag till det första boendet?

Det är något varannan svensk vill göra. Det visar en undersökning från Nordea. Bland stockholmare är det ännu fler - nämligen 58 procent- som kan tänka sig det. Samtidigt är det en fjärdedel som inte kan, trots att de gärna skulle vilja. Det är mycket svårt att komma in på bostadsmarknaden och köpa sin första bostad. De nya amorteringsreglerna som trädde i kraft den 1 mars gör inte situationen enklare.

Det finns flera sätt att hjälpa sitt barn. Det kan dels finnas ett sparande som kan vara del i en kontantinsats, man kan ge eller låna pengar, eller stå som medlåntagare på bostadslånet. Det är förstås viktigt att tänka på hur rättvisa ska skipas om det finns flera barn. Samtidigt måste vi som föräldrar tänka oss för innan vi öppnar plånboken så att vi inte undergräver vår egen ekonomi.

Om du planerar att gå in som medlåntagare ska du vara medveten om att du använder ditt eget låneutrymme och det kan ge dig problem om du vill ta upp nya egna bostadslån eller andra lån. De gemensamma lånen räknas nämligen in i din ekonomi.  Därför tycker jag att det ska vara en tillfällig lösning med syfte att barnet ska ta över hela lånet så fort som möjligt. Sök därför efter en bostad som ditt barn faktiskt har råd med själv. För att allting ska bli bra och juridiskt hållbart bör ni prata med en bankrådgivare och kanske också en jurist.

Att som 18-åring själv spara ihop till kontantinsatsen är fullt möjligt men det är tufft och tar tid. Om man bor kvar i föräldrahemmet och jobbar öppnar sig ändå möjligheten att kunna spara en del, även om man också betalar något för sig därhemma. Att under tiden stå i bostadskö är ett bra tips. Tålamod och sparsamhet krävs!

Mitt exempel här visar att om du kan spara 5 000 kronor per månad tar det 5 år och 9 månader med en förväntad avkastning på 3 % att få ihop till en kontantinsats för att köpa en etta i Stockholmsområdet för 2 500 000 kronor.

Kontantinsats 15% av 2 500 000 kr Sparande per månad Spartid med avkastning 3% Spartid med avkastning 5 %
375 000  5 000 5 år och 9 månader 5 år och 5 månader
375 000 8 000 3 år och 8 månader 3 år och 7 månader

Här hittar du hela undersökningen.   (pdf, 159 KB)

Ingela Gabrielsson