Trendspaning: Årets inredningstrender

Hedonism, maskinellt och astro är några av ledorden när Sveriges ledande trendexpert, Stefan Nilsson, tolkar årets inredningstrender 2016.

Nytt år och nya trender. Ja, det är ju inte nödvändigtvis så att en trend börjar den 1 januari och slutar den 31 december. Men vi talar gärna om att vissa livsstilsföreteelser hänger ihop med ett visst år. Visst kommer vi minnas 2015 som året då shared economy slog igenom med Airbnb och Uber. Vi kommer också minnas 2015 som året då alla skulle ha vitkaklade kök, blå väggar i vardagsrummet och en glasvas med bubblor. Det här året som precis börjat handlar om engagemang och om optimism. Och en vilja att förändra världen. Efter snart tio år av lågkonjunktur är optimismen på väg tillbaka. Engagemanget i flyktingfrågan visar att vi som individer nu vill agera. Kommande säsong kommer att präglas enormt mycket av nyfikenhet och av viljan att göra saker själv. Och så slutar vi kopiera varandra för att istället lyfta fram vår self expression. Här är de fem stora trenderna 2016:

Santa Fe
En symmetrisk och geometrisk trend med mycket färg. Gula toner och mintigt blått, tillsammans med trä och naturfärgat skinn. Hantverk och kaktus. Den här inredningstrenden såg vi glimtar av 2015 med symmetriska mönster, vinrött, grönt och senapsgult. Flörtar med 80-talet. 2015 kallade vi det medelhavsinspirerat men nu drar vi ännu längre söderut och mot Amerika. Kanske en Frida Kahlo på väggen i vår?

Hedonism
Eller som vi säger på ren svenska: porrtrenden. Miljöer med tunga draperier, fransar, sammet, låga möbler. Mässingen får vara kvar. En motreaktion till hälsotrenden där vi skulle avstå från allt – nu vill vi njuta. Self-expression. Massor av rött. Den här trenden har ett tydligt 70-tal i sig, hellre 70-talsfilmen Great Gatsby.

Maskinellt
Sista varvet på industritrenden, kanske. Grått, beige med vissa varma inslag som t.ex. i metaller och ockra. Starkt intresse för att göra egna saker, t.ex. egna högtalarset. Bestick med verktygskänsla, vaser som ser ut som laboratorieglas. Ja, trenden är ganska ytlig och det känns att den går på sista varvet men det går inte att undvika. Vi älskar patinerade metaller.

Astro
Helt klart min favorittrend. Framtidens trend, och den ljusaste av alla trender. Science fiction i vitt och transparens. Nya material, nya metoder. Inspiration från rymdskepp och filmer om liv på Mars. Om vi ska få den här planeten att överleva även i framtiden måste vi vara ekologiska så detta är också ekotrenden. Nytt är grundinställningen. Framtidsmat, framtidsodlande, framtidsteknik. Och vi inreder med vitt i alla nyanser med textur och poesi. Lager på lager men i vita nyanser. Inte 90-talets vita minimalism utan just inspirerande, nytt och poetiskt.

Makers & fixers
Den svåraste men också den mest relevanta av de fem trenderna. Också detta en miljöfokuserad trend. En hjälpartrend. En antikonsumtionstrend. En antitrend-trend. Motreaktion på alla måsten och en längtan efter att få vara delaktig och göra något viktigt. Att Indiska samarbetar med Myrorna och säljer deras bestick är ett exempel men också Återbruksgallerian i Eskilstuna. I denna anti-trend-trend kommer vi få se massor av förbjudna färgkrockar som t.ex. rosa och rött eller gult och brunt.

Text & foto: Stefan Nilsson

admin
Pappersimiterande vaser från Hay (Astro),

Pappersimiterande vaser från Hay (Astro).

Poster från Voked (Astro)

Poster från Voked (Astro)

Trapphus-tavla från Byggfabriken (Maskinellt).

Trapphus-tavla från Byggfabriken (Maskinellt).

Vas på stativ från Indiska (Maskinellt).

Vas på stativ från Indiska (Maskinellt).

Översta raden: Kuddar från Cervera (Santa Fe).

Översta raden: Kuddar från Cervera (Santa Fe).

Kaktus från Indiska (Santa Fe).

Kaktus från Indiska (Santa Fe).

Alcro (Hedonism).

Alcro (Hedonism).

Återbruk av Thomas Lissert (Makers&Fixers).

Återbruk av Thomas Lissert (Makers&Fixers).

Stefan Nilsson. Foto: Kristofer Samuelsson

Stefan Nilsson är Sveriges främsta trendexpert. Konstant på resande fot spanar han efter nya företeelser och fenomen inom inredning, design, mode, mat och annat som vi drömmer om. Villa Aktuellt bad Stefan ta fram 2016 års stora trender.

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än