Tradition på påskbordet

Påsken är traditionellt årets första snapshögtid, följt av midsommar och jul. Den svenska snapskulturen och konsten att krydda sitt brännvin är på många sätt unik i världen.

Till det klassiska påskbordet har snapsen en given plats. Den hjälper oss att smälta våra smörgåsbord med sillar, kallskuret och allehanda feta tillbehör, samtidigt som den i rimliga mängder höjer humöret i sällskapet.

Svenska traditioner
Traditionen med snaps och brännvin har funnits ända sedan 1400-talet i Sverige, men tyvärr är snapsdrickandet en tradition på väg att dö ut, liksom många andra helsvenska traditioner. Detta vill det gamla ångbränneriet Snälleröds ändra och hoppas på att få liv i snapskulturen genom att erbjuda hög kvalitet och nya spännande smaker.

Bevera och förädla
Bönder i trakten kring Snälleröds Säteri har sedan 1901 producerat brännvin för att få avkastning för potatis och spannmål. Idag fokuserar Snälleröd Ångbränneri på ekologisk och hantverksmässig produktion av traditionsenlig svensk akvavit. I sann ekologisk anda verkar Snälleröds för att bevara och förädla svenska dryckestraditioner.
– Vi vill värna om den svenska dryckeskulturen och ser klara paralleller med den skotska whiskykulturen, säger Eric Berntsson som driver Snälleröds Ångbränneri. Snälleröds har en ekologisk certifiering vilket innebär att alla råvaror som används i snapsarna är ekologiskt odlade och produktionen sker enligt gamla beprövade metoder.

Ekologiska snapsar på Systembolaget

Snälleröds snapsar är ekologiskt odlade, vilket innebär att man inte använder kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel med tillsatt kväve. Dessutom hålls specifika krav på hela processen vid tillverkningen.

Poul Heie
Snälleröds 5-pack är en förpackning med alla de ekologiska snapsarna i småflaskor.

Snälleröds 5-pack är en förpackning med alla de ekologiska snapsarna i småflaskor. Art.nr: 184, 125:-. 5-packet finns i det ordinarie sortimentet och halvliters flaskorna i beställningssortimentet.

Herr Berntsons Besk

Herr Berntsons Besk är ett malörtsbrännvin med mjuk och elegant malörtsbeska, med en trevlig avrundande sötma. Passar till sill och andra skandinaviska anrättningar. Art.nr: 87101, 500 ml, 216:-

Jungfruns Vårbrännvin är är kryddad med klassiska akvavitkryddor.

Jungfruns Vårbrännvin är är kryddad med klassiska akvavitkryddor. koriander och citron. Passar ypperligt till vår traditionella helgmat vid midsommar, jul och påsk. Art.nr: 86923, 500 ml, 216:-

Brännmästarens Akvavit är kryddad med anis, fänkål och kummin.

Brännmästarens Akvavit är kryddad med anis, fänkål och kummin. Den är välbalanserad och lagrad och avnjutes med fördel till silltallriken. Art.nr: 86650, 500 ml, 216:-

Bokhållarens Akvavit är en fyllig och torr akvavit med anis, kummin och fänkål i botten samt friska apelsintoner.

Bokhållarens Akvavit är en fyllig och torr akvavit med anis, kummin och fänkål i botten samt friska apelsintoner. En aromatisk akvavit som aperitif eller digestiv. Art.nr: 86921, 500 ml, 216:-

Mäskdrängens Akvavit har en tydlig kummin och fänkålsdoft samt inslag av citrus och l akrits.

Mäskdrängens Akvavit har en tydlig kummin och fänkålsdoft samt inslag av citrus och l akrits. Art.nr: 82067, 500 ml, 216:-

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än