Tipsen som kan göra skidresan lite billigare

Det är högsäsong i fjällen och i Alperna, rabatter och erbjudanden lyser med sin frånvaro. Sportlovsveckorna är de absolut dyraste veckorna på säsongen. Om du vill åka skidor kan du genom att jämföra hitta sätt som gör priset lite mer överkomligt. Lite överraskande visar min snabbkoll att det faktiskt kan vara billigare att resa hela vägen ner till Alperna än till svenska fjällen.  

Här är några exempel på vad det kan kosta med olika resmål för en familj med två vuxna och två barn som är 7 och 9 år gamla.

33 500 kr: Fjällhotell med halvpension svenska fjällen. Tillkommer resa, lunch, utrustning och liftkort. Med hyra och liftkort kan det alltså hamna på 43 000 kr för en sportlovsvecka, plus resan dit. 

7 700 kr:  Lägenhet i svenska fjällen. Tillkommer resa, mat, utrustning & liftkort €“ slutpris landar på ungefär 15 000€“17 000 kr, beroende på om skidskola tillkommer också, plus resan dit.  

25 000 kr: Lägenhet i Alperna 6 dagar med flyg, transfer och liftkort. Tillkommer mat och skidhyra. 

Slutpriset med resa upp till fjällen från södra Sverige kan alltså bli väldigt dyrt, det kan till och med bli billigare att flyga till Alperna för vintersemester. Bokar du dessutom tidigt i Alperna går det ofta att få flygbiljetter till lägre priser, om du inte vill bila eller åka buss ner, som är de absolut billigaste alternativen. 

Andra alternativ

För att komma ner i pris i Sverige kan man vara lite smart. Boka i tid är ett bra tips, ju tidigare desto bättre priser kan det vara. Har man möjlighet att åka på andra tider än just sportlov och påskveckor så blir det också lägre priser. Eller ta en kortvecka, till exempel torsdag till söndag.

Ett tips att komma ner ytterligare i pris är att fynda skidor på blocket, när det inte är säsong. Då är de ofta som billigast. 

Att stanna hemma är inte heller fel. Viktigast är ändå att ha mer tid tillsammans än man har i vardagen. Kolla vad din kommun erbjuder för sportlovsaktiviteter, och passa på att vara utomhus så mycket som möjligt. Gör en god matsäck och dra ut i skog och mark. Det är inte heller något vi gör varje dag!

Ingela Gabrielsson