Tänd upp trädgården i vinter

Ljussättning är ett sätt att skapa en inbjudande trädgård, särskilt under vinterhalvåret när dagarna blir allt kortare. Trädgårdsbelysning behöver sällan bli dyrt och det är ofta enkelt att skapa helt nya rum i trädgården.

En belyst trädgård kan vara förtrollande och oerhört vacker. Med ljuset kan vi välja att lyfta fram allt det fina i trädgården och dölja det vi inte är så stolta över. Det gör också att trädgården blir tillgänglig under hela året och vi kan gå ut och njuta av den även när det är mörkt.

Indirekt ljus
Placera belysningen så du inte blir bländad och sätt ut armaturerna så att ljuset är avskärmat mot ett träd, ett berg, mot marken eller mot en husvägg.

Tjuvarna syns
Trygghet och säkerhet är ännu ett argument som talar för att du ska investera i en trädgårdsbelysning. Som redan nämnts blir det lättare för oss att röra oss i trädgården, vilket gör trädgården trygg och säker för oss själva. Är husets omgivning bra belyst ser vi vad som händer där även när vi befinner oss inomhus. Och om vi inte är hemma är chansen större att våra grannar ser om någon rör sig i trädgården. Belysning innebär att se och bli sedd – vi ser och tjuvarna syns. Och risken för att bli sedd är något som avskräcker inbrottstjuvar.

Längre livstid
När du väljer trädgårdsbelysning är det viktigt att lamporna klarar av hårt väder i form av regn, snö, kyla och vind. Med täta kvalitetsarmaturer, som inte släpper in fukt, får du en betydligt längre livstid på lamporna.

Text: Lisa Nilsson

Gäst
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än