Squashpaj

Vi äter fortfarande av sommarsquashen. I slutet av säsongen brukar jag de sista växa ut till full storlek. Riktiga monster som väger flera kg och är 40-50 cm långa. Under högsäsong skulle jag se det som ett misstag i odlandet att glömma nån som fick bli så stor, men i slutänden finns det en liten finess eftersom bjässarna tål en viss lagring. Förvarar dem i back med träull i garaget som är svalt men frostfritt och den sista brukar klara sig till jul.

Jättesquash måste kärnas ur och bör även skalas. Ofta använder jag den tärnad i paj. Här kommer ett favoritrecept:

Pajdeg150 g smör eller margarin1 1/2 dl vetemjöl1 1/2 dl grahamsmjöl2 msk vattenFyllning4-5 hg squash2 gula lökarolja1/2 dl vatten                (1 vitlöksklyfta)                        1 msk buljongpulver (örtbuljong)1/2 tsk timjanhackad persiljaev. salt1 dl osttärningar av fetaost10 gröna oliver1 ägg1 dl kaffegrädde1 dl gräddfilsvartpeppar1/2 dl parmesanRör samman ingredienserna till degen och låt den stå svalt en timma. Sätt ugnen på 225°. Skär squashen i tärningar ca 2x2 cm stora och hacka löken. Låt squash och lök puttra i olja några minuter. Obs! Får ej bli brunt. Häll på vattnet och kryddorna och låt koka på svag värme ca 10 minuter.Tryck ut degen i en pajform och förgrädda pajskalet 10 minuter. Blanda ägg, grädde, gräddfil och kryddor. Ta ut pajskalet och fyll det med squashröran och osttärningar, oliver och häll på äggblandningen. Sänk värmen till 200° och grädda 40-45 minuter.

Anette Brunsell