Skördetid med blicken framåt

Efter semestern kan det vara bra att se över ekonomin och planera för framtida utgifter. Villa Aktuellts privatekonomiska expert tipsar om viktiga faktorer för din boendeekonomi i höst.

Denna tid på året lämpar sig väl för en enklare summering av sommaren och dess olika utgifter. Om du inte gjort en budget för semesterkostnader kan du istället göra en summering i efterhand för att få fram ett underlag. Vi använder oss av olika inkomster för att finansiera semestern, såsom lön, sparande och skatteåterbäring. Bra, tycker jag, men fyll på sparkontot igen inför kommande utgifter. Om dina utgifter blivit alltför stora, dra ner på inköp och konsumtion under en tid och starta ett sparande för att inte hamna i samma situation igen.

En spännande höst väntar
I dagsläget finns två viktiga frågor som väntar på svar och som kan medföra viss ekonomisk oro. Det ena är fortskridandet av Brexit, Storbritanniens utträde ur EU, och det andra är valet i USA. För att Brexit ska fungera smidigt krävs att man hittar bra vägar för utträdet och att man kan träffa nya handelsavtal. Innan det är klart kan Europas börser valsa både upp och ner. Det betyder att vi ska planera vårt sparande därefter. Tänk både på det långsiktiga sparandet och det som du snart planerar att använda.

Det långsiktiga sparandet behöver du inte röra så länge det motsvarar dina önskemål om risk och säkerhet. Men just det bör du kika på nu och göra de ändringar som eventuellt behövs. Det kortsiktiga sparandet ska inte vara placerat på börsen. Välj ett räntesparande även om det inte ger någon avkastning. Men sätt inte av för mycket till det kortsiktiga sparandet! En undersökning jag gjort visar att många har 9 månadslöner eller mer i buffert och det tycker jag är för mycket. Valet i USA kan också orsaka ekonomisk oro, och därför gäller samma principer för ditt sparande även här. Vi får försöka hänga med i nyhetsflödet!

Bostadsmarknaden och mera ROT
Vad kommer att hända med bostadspriserna när bostadsmarknaden drar igång igen? Den 1 juni infördes nya regler för amortering och det är ovisst om detta kommer att påverka bostadspriserna. Reglerna innebär att den som tar nya bolån efter den första juni måste amortera, dvs betala av på sina lån enligt ett visst schema. Det betyder att du ska betala 2 procent per år av ditt lån om lånet är större än 70% av din bostads marknadsvärde. Har du lån mellan 50 och 70% av bostadens värde ska du amortera 1 procent per år tills dina lån motsvarar halva marknadsvärdet. Det kan medföra att den prisökning vi vant oss vid mattas av och att det kan ta längre tid att komma till ett avslut.

Från 1 augusti har möjligheten att få ROT-avdrag utökats med fler tjänster, bl a beskärning och fällning av träd, flytt av bohag samt vissa IT-tjänster. Avdragets storlek har dock inte ändrats! Hos Skatteverket finns de exakta reglerna kring detta.

Gäst
Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea Du hittar fler av Ingelas privatekonomiska tips under fliken Ekonomi på villaaktuellt. se. Du kan även följa hennes blogg på nordea.se och på Twitter: @I_Gabrielsson

Läsarnas betyg: 
Inga röster än