Skapa kontraster i trädgården

Under sommarhalvåret är trädgården husets bästa rum. Inred med växter och skapa kontraster med hårdare ytor. Marksten är inte bara hållbart, det blir även vackrare med åren, och det finns oändliga möjligheter.

Inredningens tid är här för att stanna. Vi inreder idag på ett mer stilfullt och genomtänkt sätt kök, badrum och vardagsrum. Vi ser designprogram på TV i snart alla kanaler. Fantasin och kreativiteten känner inga gränser.

Inred trädgården
Även trädgården anses idag som ytterligare ett rum som ska inredas. Förutom det mjuka, sköna och gröna som träd, buskar och rabatter, vill vi också skapa kontraster med hårdare ytor som kan agera en stabil grund för våra trädgårdsmöbler, utgöra en underhållsfri plats för vår bil eller våra cyklar, en charmig gång från huset ner till bersån i hörnet av trädgården, eller en stig genom rabatten för att komma åt och plocka kryddorna längst in i grönsakslandet. Vi behöver kanske också en skön yta att ställa ljugarbänken på i den lugna favoritvrån i trädgården. Även upphöjda planteringar, avskärmningar och avgränsningar består ofta av hårdgjort men ändå formbart material som betong.

Olika former och stilar
Markbetong i trädgården har gått från att vara rent funktionellt till att också bli dekorativa accenter. Det har kommit att bli så mycket mer än de fyrkantiga plattorna på uppfarten eller den gråa entrétrappan framför ytterdörren. Det finns så många olika former och stilar på markbeläggning och stödmurar i betong och trenderna svänger lite beroende på vilket land du befinner dig i. Men den gemensamma nämnaren är ändå att betonggolvens plats i trädgården får större och större utrymme.

Kullerstensmiljö
Utegolven i Sverige har under de senare åren bestått av markstenar som får oss att tänka tillbaka till gammeldags gatstens- och kullerstensmiljö. De ger ett charmigt och gediget intryck, och finns i ett flertal format och färgnyanser för att kunna matcha huset. Stenarna fungerar överallt oberoende stil på huset oavsett om det är en gård, ett radhus eller en pampig fristående villa.

Blanda materialen
På senare tid har vi fått lite mer influenser från Tyskland vad gäller användandet av mer stilrena plattor i större format. En populär beläggning på uteplatsen är en skarpkantad, svart betongplatta med lite strukturerad yta som för tanken till skiffer. Till detta anläggs ofta en låg, slät betongmur i samma mörka nyans som ramar in området på ett elegant sätt. Ofta kan man också blanda materialen på beläggningen, t ex marksten eller plattor som bryter snyggt mot ett trädäck, natursingel eller tegelkross.

Romantiskt och varmt
Kikar man på Frankrike och Spanien så är färgskalan ofta lite ljusare, sandfärgat eller möjligen ljus terrakotta. Plattorna på haciendan är i olika stora format som blandas slumpvis till ett livfullt mönster. Stilen är romantisk och varm. Murarna som slingrar sig genom trädgårdarna är ljusa och naturlika och smälter väl in i miljön. Dekorativa cirkelarrangemang i sandstensliknande betongplattor används inte sällan på uteplatserna.

Slitet och väderbitet 
Ovannämnda är att räkna som en synd när man kommer till England. Här vill man skapa ett slitet, inbott och väderbitet utseende på trädgården, dess uteplatser och gångar. Ju mer mossa och algfläckar desto bättre är det. Den antika, åldrande känslan är viktig att framhäva.

Ett billigare alternativ 
Med dagens tillverkningsteknik och influenser från arkitekter och designers i andra länder är det också möjligt att i betongen skapa kopior av andra material som skiffer, granit, ölandssten, sandsten – ja till och med träslipers och reptrossar. Många gånger ser man inte skillnaden mellan originalet och betongprodukten. Och är man inte alltför bestämd på att använda en äkta granithäll eller ett riktigt trädäck, så är betongen både underhållsfri, miljövänlig och många gånger det billigare alternativet.

Hämta inspiration
Så idag har vi alltså ett brett utbud betongprodukter att välja mellan. Inspirationen är säkert inte långt borta. Ta en promenad i kvarteret och kika lite på vad grannarna gjort eller besök en utställning, där du kan se markbetongen i rätt miljö med växter och trädgårdsmöbler och på så sätt få en känsla eller idé för hur man kan skapa sin egen unika utemiljö. Möjligheterna är många och endast din egen fantasi sätter gränserna.

Text: Sussie Schwab, Starka. Foto: Benders

Gäst
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än