Siw Malmkvist: Det är fortfarande lika roligt

Hon är en av våra mest folkkära artister och vår första internationella popstjärna. 62 år efter sin debut har Siw Malmkvist huvudrollen på en av Stockholms största teaterscener.

Sångerskan och artisten Siw Malmkvist har under sina 62 år som artist vunnit Melodifestivalen, varit första svensk på den amerikanska Billboard-listan, haft en mängd hitlåtar och varit ute på otaliga turnéer. Hon har även spelat med i många revyer, musikaler och filmer under sin långa karriär. 

Det stora genombrottet 
För några år sedan kom hennes memoarer Tunna skivor av mig ut på Norstedts förlag. Där berättar hon om hur allt började i Landskrona i mitten av trettiotalet då hon föddes som det sjätte barnet i en skara på nio syskon. Tidigt blev musiken viktig för Siw och redan vid 19 år fick hon sitt första skivkontrakt. Några år senare kom det stora genombrottet i Melodifestivalen 1959. 
– Första gången i Melodifestivalen var med låten Augustin. Jag gick bara in och sjöng, frejdigt och glatt, och vann. Men andra gången, när jag också vann med April April, glömde jag texten. Det var inte kul. Tidningarna skrev att jag var okoncentrerad, men det var jag absolut inte. Men det blev bara plötsligt ett svart hål. Texten var helt väck men jag bara log och letade i hjärnan vart efter musiken fortsatte och helt plötsligt kom jag in där jag skulle vara. Det var en pärs. Egentligen skulle jag bara sprungit ut, men jag fann mig. Sedan dess har jag kommit av mig tusen gånger och fått rutin på det. Man hittar ett annat ord eller sjunger la, la, la, säger Siw och skrattar. 
– I höstas när jag var på turné (med Lill-Babs och Anne-Louise Hansson) kom jag av mig när jag skulle komma in på ”Mamma är lik sin mamma”. Jag vet inte vad som hände, men till sist sa jag till publiken att den här kan ni ju redan och de trodde att det skulle vara så. Så det blev kul i alla fall, berättar hon. 

På stadsteatern i vår 
Trots att Siw Malmkvist fyllt 81 år fortsätter hon att uppträda och nu är hon aktuell i en av huvudrollerna i Åtta kvinnor på Stadsteatern. 
– Det är en skruvad kriminalkomedi där man hela tiden undrar vem som är mördaren. Den ena efter den andra blir misstänkt så man vet till sist varken in eller ut. Jag spelar en äldre, välbärgad kvinna som överlag är både vass och barsk. Även om jag inte har bekymmer med det går det väldigt bra att spela den rollen så kanske har jag något i mig som gör att jag är en sådan, säger hon och skrattar. Åtta kvinnor hade premiär den 25 januari och handlar om en välbärgad familj som samlas för att fira jul i ett isolerat hus på landet. En man hittas mördad och alla de åtta kvinnorna, som inte tycker om varandra, har motiv. 

Roligt att stå på scen 
Siw tycker fortfarande att det är lika roligt att stå på scen efter 62 år. 
– Ja, det är väldigt roligt, det är det verkligen, säger hon. Om man känner att det går bra är det kul och jag blir inte nervös på scen längre. Jag kan vara rädd för att glömma en replik men då kan det bli roligt när någon annan hittar på något att fylla ut med. Men om man inte kommer på vad man ska säga och står där och darrar som ett asplöv, då är det inte så roligt. Vi har en sufflös som man inte hör ibland och då kan det bli riktigt roligt. För när man kommer av sig blir man lite stirrig och då hör man inte så bra. Det är fysiskt ansträngande att spela teater men det har Siw inga problem med trots att hon fyllt 81 år. 
– Hela mitt liv har jag gjort gymnastik på varje morgon. Jag är född vig, har ärvt det från min mor, och tack och lov har jag aldrig haft problem med fysiken, berättar Siw. 

Konstutställningar 
Siw Malmkvist har målat hela sitt liv och på senare år ställt ut sina verk på konstutställningar. 
– Det är väldigt roligt att måla, det är ett lugnande och härligt tidsfördriv. Jag började redan när jag var 12 år och då tecknade jag mycket med kolpenna. I övre tonåren la jag av eftersom jag fick mycket annat att intressera mig för, men några år senare, när jag var på turné i Helsingborg, hittade jag en bok om akvarellmålning. Då köpte jag papper och färger och satte igång att måla, men det blev bara skit i början. Men när man övar upp sig så blir det bättre och bättre och till sist blir det riktigt bra. Men man måste måla varje dag. Jag har haft några utställningar men inte för att sälja för jag har alltid målat för mig själv, säger Siw.

Poul Heie
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än