Se upp för dyra fällor i dina nyårslöften

Vilka löften avger vi vid tolvslaget inför det nya året och hur kommer de att påverka oss och vår ekonomi? Det har Nordea undersökt och hittat att svenskar på första plats bland de tre vanligaste nyårslöftena vill lova sig själva att träna mer.

På andra plats kommer att äta nyttigare och på tredje plats löftet att spara mer. Vi lägger helt enkelt nya krav på oss själva och det handlar om hur vi vill må och känna oss €“ och om vilka drömmar vi vill uppfylla. Bland de yngre som är mellan 18 och 25 år är sparandet ännu viktigare och kommer redan på andra plats, framför att äta nyttigare.

Nyårslöften kan bli dyra

Visst är det toppen att ha nya föresatser inför ett nytt år. Hur ska löftena kunna hållas och genomföras? Om vi börjar med löftet att träna mer, så kan det kännas bra att skaffa ett träningskort på en anläggning, eller kanske flera olika kort för att kunna få ut så mycket som möjligt av sin träning. Erfarenheten visar dock att våra gym är överfulla i januari för att sedan bli glesare och glesare belagda. Allt medan månadskostnaden för gymkortet tuffar på varje månad. Här finns helt klart en ekonomisk fälla där du kan göra av med mycket pengar utan att få tillräckligt mycket tillbaka. Ett tips är att fundera ett varv till på hur du ska uppfylla ditt nyårslöfte. Cykla till jobbet, använda utegym, med flera aktiviteter är betydligt mindre kostsamma. Eller köpa ett klippkort till att börja med.

På andra plats bland nyårslöftena kommer att äta nyttigare. Häri finner jag också en dold pengafälla. Många produkter marknadsförs just under rubriken att vara extra nyttiga samtidigt som priset går upp. Granska dessa produkter extra kritiskt €“ hur pass mycket nyttigare är de jämfört med ordinarie sortiment?  Ofta innehåller de en hel del socker till exempel, något som vi brukar vilja undvika när vi vill äta nyttigt. Kanske är helt vanliga havregryn precis lika bra och nyttiga och till ett helt annat pris?

Buffertsparande populärt

Slutligen kommer vi till löftet att spara mer. När vi i undersökningen ställer följdfrågan vad som är viktigast att spara till kommer buffert som absolut ohotad etta, följt av resa och pension. Det låter utmärkt! Men även här finns det en fälla i att passivt välja ett sparkonto och där lägga sin buffert, oavsett hur stor den är. Låt dina pengar arbeta för dig! När du har en bra buffert på två till tre månadslöner föreslår jag att du gör en långsiktig plan för ditt sparande där du gör aktiva val. Ŗppna ett Investeringssparkonto eller en Kapitalförsäkring och välj hur ditt sparande ska placeras. Prata med din bank och be om råd.

Här kan du läsa mer om undersökningen Nyårsönskningar 2018 (pdf, 283 KB)

Gott Nytt Ņr!

Ingela Gabrielsson