Se över din ekonomi

Så här i slutet av året kan det vara vettigt att se över sin boendeekonomi och som husägare finns det många kostnader som du kan påverka.

Du kan sänka husets uppvärmningskostnad rejält genom att byta husets uppvärmningssystem, byta till energieffektiva fönster och tilläggsisolera. Då höjer du samtidigt husets marknadsvärde. Förhandla också om elpriset och ta reda på vilket elbolag som kan erbjuda dig bäst pris. Det gör du enkelt på Energimarknadskommissions hemsida, elpriskollen.se.

Det lönar sig att vara aktiv och förhandla med olika bolag minst en gång per år för att få bästa pris. Har du ett löpande avtal får du ett högre pris än om du har ett tidsbegränsat. Skriv därför ett tidsbegränsat avtal även om du vill ha ett rörligt pris. Bolåneräntorna är en annan stor kostnad för husägare och även här kan det löna sig att byta bolag. Kolla med jämna mellanrum utbudet hos olika banker och se vad de kan erbjuda för räntor, rabatter och andra förmåner.

Många drar sig för att byta bank eftersom de tror att det är krångligt och tar lång tid. Men det är faktiskt inte alls krångligt. Du vänder dig bara till den bank som du vill byta till så ordnar de allt. På konsumenternas.se kan du läsa mer om att byta bank. Här hittar du även information om att byta elbolag och försäkringsbolag. Inför det kommande året är det bra att sätta av en slant för reparationer och underhåll av huset så att du minimerar överraskningar i din privatekonomi.

Poul Heie, Ansvarig utgivare

Poul Heie, Ansvarig utgivare