Så hjälper du småfåglarna i vinter

Liva upp din trädgård i vinter och hjälp samti-digt småfåglarna att överleva. naturguiden och fågelexperten daniel Green tipsar om hur du lockar fram olika sorters småfåglar.

Sverige har ett brett urval av småfåglar i jämförelse med andra länder där kemisk insektsbekämpning är betydligt vanligare.
– Att ha en giftfri trädgård utan kemiska bekämpningsmedel är väldigt viktigt för att fåglarna ska trivas. Visst ökar antalet insekter då men dessa lockar i sin tur till sig fåglar som äter upp dem. Det blir en naturlig insektsbekämpning som alla vinner på, säger Daniel Green, naturguide och fågelexpert.

Goda råd
Daniel har flera tips för att locka småfåglar till trädgården:Börja mata fåglarna redan på hösten, så de hittar din trädgård innan vintern. Glömmer du fylla på mat försvinner de kanske till grannen.En varierande trädgård är allra bäst. Kortklippta ytor och vildvuxna områden där blommor, olika sorters gräs och ogräs får frodas. De vilda ytorna lockar till sig insekter som fåglarna äter och en kortklippt gräsmatta lockar till sig arter som sädesärla och trastar som gärna pickar efter mat där.

Ha vatten i trädgården. Finns det inte naturligt kan du bygga en damm eller sätta upp ett enkelt fågelbad.

Fågelholkar
Det är en god idé att sätta upp fågelholkar eftersom fåg-larna idag har svårt att hitta ihåliga gamla träd. Holkhålets storlek är avgörande för vilka arter som flyttar in. En liten blåmes flyttar till exempel inte in i en holk med stort hål vilket exempelvis en talgoxe gärna gör.Vill du locka till dig flera olika sorters fåglar under vintern är det också en fördel att ha flera foderplatser med automater eller fågelbord och att lägga ut olika sorters mat.

Fågelmatare ska vara utformade så att maten hålls torr och fåglarnas spillning inte hamnar i den. Fågelmatare med skyddsnät som stänger ute större fåglar, katter och andra smådjur är givetvis positivt.

Näring
Rent näringsmässigt så är feta solrosfrön, hampfrön och jordnötter optimala för våra småfåglar. De flesta fåglar gillar även bröd men det innehåller inte alls lika mycket näring. I synnerhet under vinterhalvåret är det därför extra viktigt att inte enbart lägga ut bröd.När det är kallt gör fåglarna av med extra mycket energi, talgbollar är därför livsnödvändiga för de flesta fåglar under vintern.

Källa: Granngården

Text: Lisa Nilsson

Gäst
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än