Robert Gustafsson: Drömmen går i uppfyllelse

I årets upplaga av Melodifestivalen går den 53-årige komikern och skådespelaren Robert Gustafsson in i sin tragikomiska roll Roland Järgerup och tävlar tillsammans med sitt dansband Rolandz. Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger han.

Fräscht, modernt, roligt och underhållande
Det är tävlingsproducent Christer Björkmans spontana kommentar om artisterna och bidragen i Melodifestivalens startfält 2018.
– Vi har lagt stort fokus på att befästa Melodifestivalens position som den starkaste plattformen för att presentera nya hits i en mängd populärmusikaliska genrer. Det gör att vi har fantastiska karaktärer i startfältet, från Rolandz och Edward Blom, till Kamferdrops och Samir & Viktor. Bredare kan paletten inte bli, säger Christer Björkman.

En tragikomisk rollfigur
Det mest överraskande numret i startfältet är förmodlingen dansbandet Rolandz, som fick sitt genombrott i SVT:s Dansbandskampen 2008 och har därefter gett ut tre album och även gjort ett antal turnéer. Sångare och frontfigur är Roland Järverup, en tragikomisk rollfigur som spelas av den 53-årige komikern och skådespelaren Robert Gustafsson.
– Det är inte jag som tävlar utan Roland Järverup. Men han tycker nog att det är roligt. Det är en dröm som går i uppfyllelse för honom, säger Robert Gustafsson i en intervju med Barometern-OT.

Dålig erfarenhet
Sedan många år bor Robert Gustafsson i en villa i södra Stockholm, vilket han föredrar före lägenhet.
– När folk tränger ihop sig i lägenheter och ska bo ovanpå varandra uppkommer alltid en massa problem som gnäll, missförstånd, svartsjuka, misstänksamhet och avundsjuka. Och i bostadsrättsföreningar handlar mycket om pengar och det blir lätt mycket olika åsikter. Det är därför jag har valt att bo i hus. För att slippa träffa en massa folk i hissen och i trappuppgången. Och för att slippa tvättstugetid och annat som kommer med lägenhetsboendet. Jag är själv uppvuxen i villa och kan inte tänka mig att bo i lägenhet, säger Robert Gustafsson.

Den förbaskade tröskeln
Som husägare har man alltid en massa projekt på gång, men Robert jobbar så mycket att han inte hinner med att fixa med det själv.
– Jag låter andra jobba på huset när det är något som ska renoveras för jag hinner inte själv. Däremot jobbar jag mycket med min sommarstuga på Öland när jag är där. Jag har till exempel en tröskel i min skrivarlya på landet som jag slipar ner varje år och lackar om. Och nästa år när jag kommer dit är det en massa bubblor och fläckar. Då blir jag missnöjd och måste göra om det igen. Som den pedant som jag är håller jag på och slipar på den varje år. Så den där förbaskade tröskeln är ett ständigt pågående projekt.

Mitt drömhus
Robert trivs bra i sitt hus i Hägersten, men hans drömhus är något helt annat.
– Jag är uppväxt i Skövde och där finns det en bergsknalle där man ser hela staden ifrån. Där skulle jag vilja bygga mitt drömhus. Mitt i skogen vid en bergskant där man ser hela staden nedanför. Det ska vara ett helt fungerande hus med avlopp, el och allting, men som inte syns utifrån. Det hänger nog ihop med kändisskapet att jag vill ha ett ställe där jag kan vara ifred. Men redan som barn drömde jag om ett hus som låg dolt utan insyn, men ändå med en enorm utsikt. Som en rävlya vid en bergskant, säger Robert och skrattar. Rolandz tävlar i Melodifestivalens fjärde deltävling som arrangeras i Örnsköldsvik den 24 februari. I sommar ger sig Gustafsson ut på sverigeturné med sitt dansband.

MELODIFESTIVALEN 2018

3/2 Deltävling 1 – Karlstad
10/2 Deltävling 2 – Göteborg
17/2 Deltävling 3 – Malmö
24/2 Deltävling 4 – Örnsköldsvik
3/3 Andra chansen – Kristianstad
10/3 Final – Stockholm

Foto: Peter Knutson

Poul Heie
Sångaren Roland Järverup gestaltas av Robert Gustafsson.

Sångaren Roland Järverup gestaltas av Robert Gustafsson.

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än