Planera din privatekonomi

Att ha koll på ekonomin hjälper oss att ta rätt beslut inför framtida investeringar i boendet. En stor undersökning visar att en bostadsrenovering ligger i topp när villahushållen planerar sin privatekonomi för 2017.

Att planera och beräkna kommande inkomster och utgifter hjälper oss att göra kloka beslut gällande vår privatekonomi. Det är dock lättare sagt än gjort visar en ny undersökning från Nordea. I undersökningen listar vi också vad vi helst vill investera i och uppleva under 2017. En bostadsrenovering står högt i kurs framförallt hos barnfamiljerna.

En hushållsbudget
Nära varannan svensk har inte för vana att göra en hushållsbudget, eftersom man inte anser att det behövs. Endast 14 procent gör en budget varje månad medan 32 procent gör en budget då och då, vid behov. Jag tycker att fler borde göra en budget för att få en överblick och för att kunna planera sin ekonomi framåt. Det är extra viktigt för bostadsägare. En budget hjälper oss att få koll på alla boendekostnaderna. För alla handlar det dels om att inte riskera obehagliga överraskningar i slutet av månaden på grund av att pengarna inte räcker till, och dels om att upptäcka att man faktiskt har råd att unna sig något extra emellanåt.

Grannen har inte samma koll
Vi är nöjda med vår egen ekonomi, men tror inte att grannen har samma koll. Det är 46 procent som anser att man har hanterat sin egen ekonomi på bästa möjliga sätt under förra året. Däremot ser vi med andra ögon på grannens ekonomi. 45 procent anser att andra endast i viss mån hanterat sin ekonomi på bästa möjliga sätt under förra året. Är det rentav så att vi överskattar vår egen ekonomiska förmåga?

Bostadsrenovering på önskelistan
När vi ser framåt så ligger önskan om att göra en längre resa, att spara, och att renovera sin bostad som topp tre på vår ekonomiska önskelista för 2017. För barnfamiljerna ligger en bostadsrenovering i topp, följt av att göra en längre resa och att spara, medan 18-24-åringar först och främst vill göra en längre resa, spara och skaffa eget boende.

Ordning och reda 
Boendefrågan är högt prioriterade både bland de som redan äger sitt boende, men också bland våra unga som är på jakt efter sin första egna bostad. För oss alla gäller att ha ordning och reda på ekonomin för att vi ska kunna förverkliga något av det står på våra önskelistor. En hushållsbudget gör att vi lättare får syn på våra faktiska utgifter och då kan det blir möjligt att också minska ner på dessa för att få ett utrymme för nya satsningar och investeringar. Lycka till med din ekonomiska planering!

Text: Ingela Gabrielsson

admin
Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea

Du hittar fler av Ingelas privatekonomiska tips under fliken Ekonomi på villaaktuellt.se. Du kan även följa hennes blogg på nordea.se och på Twitter: @I_Gabrielsson

Läsarnas betyg: 
Inga röster än