Pernillas Jul

Född som hon är på julafton är Pernilla Wahlgren en riktig julälskare. Det ska vara mycket av allt: pynt och glitter, familj och glada vänner – och stans största gran. Självklart ska borden digna av den läckraste julmaten, de ljuvligaste kakorna och det smarrigaste julgodiset.

Pernilla är ett riktigt julbarn, född som hon är på julafton, men det har hon aldrig upplevt som ett problem.
– Även om jag bara får presenter en gång per år så har jag alltid tyckt att det varit speciellt att fylla år på julafton. På morgonen brukar jag uppvaktas med sång och presenter på sängkanten. Sedan dukas årets enda och högtidliga bull- och kakfrukost upp i köket. Alla julljusstakarna står tända, det är dukat med julporslinet och vi lägger upp kakor och bullar tills bordet dignar. En av varje sort ska man smaka i alla fall, säger Pernilla.

Hamna i rätt stämning
Julen är en viktig högtid som firas ordenligt hemma hos Pernilla Wahlgren.
– Jag tycker julen är så himla mysig. Så fort man tänder några levande ljus och sätter på julmusik så hamnar man i rätt stämning. Den är också längre än andra högtider med alla förberedelser. Pernilla brukar vara på turné större delen av december, men hon försöker ändå hinna med att förbereda för julfirandet.
– Jag brukar jobba mycket före jul, men försöker ändå hinna med ett pepparkaksbak, ett luciabaksbak och fixa all julmat. Men man får inte slå knut på sig själv för då blir det bara en massa stress, säger hon.

Sunes jul I december
kan du se Pernilla Wahlgren i familjeföreställningen "Sunes Jul! – en helt ny show där vad som helst kan hända. Föreställningen tar avstamp i den prisade julkalendern ”Sunes jul” från 1991 och spelas runt om i landet i vinter. Den stjärnspäckade ensemblen består av både stora och små stjärnor såsom Morgan Alling (pappa Rudolf), Pernilla Wahlgren (mamma Karin), Adam Gutniak (Sune) och många fler.
– Det är väldigt roligt och vi har barnsligt kul på scen. Vi är samma gäng som förra året när vi gjorde ”Kaos i fredagsmyset”. Den handlade också om Sune och uppskattades både av vuxna och barn. Det är det roligaste jag vet, att de vuxna slipper ha tråkigt medan barnen blir underhållna. Det är kul med familjeföreställningar som Sunes Jul eftersom de är underhållande för alla och det är den verkligen. Även för tonåringar eftersom Sune själv är en tonåring som råkar ut för de kärleksproblem som är så typiska för den åldern, säger Pernilla.

Intimt familjemys
Föreställningen handlar om familjen Andersson som bestämmer sig för att fira en harmonisk och stillsam jul med få julklappar och intimt familjemys. Planerna som familjen satt upp går dock inte riktigt som planerat. Kanske, men bara kanske, får de också oväntat besök av en viss person med stort vitt skägg och röda kläder som undrar om det finns några snälla barn. Sunes Jul spelas på Cirkus i Stockholm 10 och 17 december, samt i Konserthuset i Uppsala den 16 december.

Wahlgrens favoritjulkola

– En klassiker som bara måste finnas med varje jul, säger Pernilla. Alla älskar den, stora och små! Är man på pysselhumör slår man in dem med snören (se bilden ovan). Kan du slita dig från några och vill ge bort dem i en snygg burk kommer mottagaren att vilja ha dem nästa jul igen, och nästa …

ca 60 kolor

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 1/2 dl strösocker
1 dl sirap
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 msk glukos eller honung

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Blanda i resten av ingredienserna. Glukosen (finns på apoteket) eller honungen gör att kolan inte sockrar sig. Rör med en visp så att smeten blir slät. Rör sedan bara då och då under kokningen, inte hela tiden. Koka på medelvärme tills temperaturen når 125 grader, kolla med digitaltermometer. Eller gör kulprovet, där du droppar lite smet i ett glas kallt vatten. Stick ner fingrarna och ta upp smeten, som då ska gå att forma till en kula.

Häll upp smeten i en liten smord långpanna, eller liknande form, ca 20 x 30 cm. Låt stelna. Lyft försiktigt över hela ”kakan” på en skärbräda och skär eller klipp lagom stora kolor. Vik in kolorna i smörpapper och slå eventuellt om snören.

Foto: Ulrika Pousette och Jenny Grimsgård

Poul Heie
Pernilla har ett stort intress för matlagning och har gett ut flera kokböcker.

Pernilla har ett stort intress för matlagning och har gett ut flera kokböcker. Bland annat Pernillas julgodis på bokförlaget Semic.

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än