Pasta med tryffel

Lyxa till din vardag med tryffel i pastan, men krångla inte till det i onödan, använd torkad pasta. Bästa tomattipset är att göra mycket på en gång, ringla över lite extra olivolja och spara i kylen i en ren glasburk. Håller i flera veckor och passar till det mesta.

Pappardelle med tryffel och säsongens grönsaker
4 portioner

1 kg pappardelle torkad
2 dl philadelphiaost
2 dl mascarpone
4 msk hackad tryffel (färsk om du får tag i, men tryffelbresyr på burk går jättebra)
1 msk tryffelolja 1 broccolihuvud
1 morot
1 gul morot
1 dl gröna ärtor
8 st brysselkålshuvuden
2 dl riven parmesan
1 påse sköljd ruccola
4 plommontomater
1 msk olivolja
1 tsk florsocker
Salt och vitpeppar
2 kvistar timjan
1 klyfta vitlök

Gör så här: Börja med tomaterna, som tar längst tid. Skär dem i fyra klyftor, lägg på en ugnsplåt, ringla över olivolja och sikta över florsocker. Repa timjankvistarna, skiva vitlöken tunt och lägg tillsammans med tomaterna på plåten. Baka i varmluftsugn 90 grader i ca 2 timmar eller 3 timmar i vanlig ugn.

Blanda philadelphia, mascarpone, tryffelolja och hackad tryffel till en fin kräm. Tvätta/skala och skär broccoli, morötter och brysselkål i stora bitar. Koka dem mjuka i rejält saltat vatten och håll ljumma fram till servering.

Sätt på en stor kastrull med saltat vatten till pastan och koka upp ordentligt. Koka pastan enligt paketets anvisning, ca 8 minuter för pappardelle pasta.

Vid servering: Häll av vattnet från pastan och häll tillbaka pastan i kastrullen, ta all tryffelfärskost och hälften av den rivna parmesanen och blanda runt snabbt med pastan så att den blir krämig och fin. Släng snabbt runt ruccolan med lite tryffelolja och flingsalt. Servera pastan direkt, medan den är krämig, tillsammans med grönsakerna och tomaterna. Avsluta med ruccola på toppen och resten av parmesanen.

Gäst
Pontus Frithiof

Pontus Frithiof driver restaurang Pontus!, bistron Pocket, Pontus på Fyran i TV4-huset, cateringfirman Från Pontus och sedan mitten av april Pontus in the Park i Solna Business Park. Månadens recept i Villa Aktuellt är en favorit från bistron Pocket, som serverar rustik, vällagad och prisvärd mat i en vänlig och lättsam miljö.

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än